Nakon rekordno toplog tjedna, novi tjedan nosi nestabilnije i svježije vrijeme

U tjednu koji je na izmaku zabilježeno je čak 12 apsolutnih rekorda za ožujak u Hrvatskoj. U srijedu 29. ožujka Rijeka i Senj su dobili nove rekorde za ožujak, a dan nakon, njima se pridružilo još 10 lokacija, gdje svakako valja izdvojiti Dubrovnik koji je zabilježio ne samo rekord za ožujak, već je temperatura od 26.8°C bila viša i od one najviše za travanj.

Rekordi za ožujak zabilježeni 29. i 30. ožujka, DHMZ/HRT

U PGŽ su rekorde bilježili Rijeka, Rab i Mali Lošinj.
Rijeka je nakon rekordnih 25°C u srijedu, svoj vrhunac topline prošla, jer od tada temperatura nije uspjela znatnije se približiti rekordu.
U Rabu je novi rekord za ožujak 24.8°C, a ni na toj postaji koja je navedeni rekord zabilježila u četvrtak, u danima koji su slijedili temperatura se više nije približila rekordu.
Mali Lošinj je do svojih rekordnih 23.5°C također stigao u četvrtak, da bi nakon toga uslijedili svježi dani.

Unatoč suncu temperatura od srijede ili četvrtka posvuda opada, a tijekom nedjelje zbog približavanja sustava sa Sredozemlja i oblaka je nešto više. Iznadprosječna toplina se nastavila i danas, Bakar, Rab i Rijeka mjerili su 22°C, Crikvenica, Krk, Mali Lošinj i Senj 21°C, Malinska, Otočac, Pazin, Pula i Rovinj 20°C, Gospić, Opatija 19°C, Delnice 17°C, Parg 16°C te Zavižan 10°C.

Prisutnost plitke ciklone nad Korzikom donosi naoblaku, a kiše uglavnom nema. Za ponedjeljak se vidi slabljenje i nestajanje te ciklone što znači da će i biti ponovno sunčanije uz temperature i dalje iznad prosjeka.

U utorak će na vrijeme djelovati visinska ciklona koja će donijeti svježije vrijeme. Mogući su lokalni pljuskovi s grmljavinom ili kiša, ali oborine se ne vide u većim količinama. Temperature u padu.

U srijedu i četvrtak promjenjivo i nestabilno. Visinska ciklona će i dalje biti prisutna, iako će postupno slabjeti. Temperature oko prosjeka za doba godine. U četvrtak će se sa sjevera Europe spustiti frontalni poremećaj koji neće zahvatiti Hrvatsku, ali će donijeti lokalno jače grmljavinske nestabilnosti, posebno u unutrašnjosti.

Od petka do nedjelje stabilnije i ponovno toplije.

Sličan sadržaj