Matthew i Otto “umirovljeni” zbog ljudskih žrtava i velike štete koju su počinili prošle godine

Uobičajena je praksa da se imena razornih tropskih sustava više ne pojavljuju na popisu novih oluja, kako bi se olakšalo obiteljima žrtava, kojima su ove prirodne nepogode uzele živote najmilijih ili počinile veliku materijalnu štetu.

Svjetska meteorološka organizacija u ponedjeljak je objavila kako se imena Matthew i Otto više neće pojavljivati u popisu imena novih tropskih sustava na Atlantiku, a zbog njihovog smrtonosnog pohoda iz 2016. godine.
Oba sustava u kasnom dijelu prošle sezone razvili su se u vrlo jake uragane na Karibima. Pogodili su milijune ljudi, a za sobom ostavili golemu materijalnu štetu.

Matthew je postao uragan najviše 5. kategorije, 30. rujna 2016., ujedno i prvi tako snažan uragan na Karibima, još od 2007. godine i uragana Felix.
4. listopada “prizemljio” je na Haiti kao uragan 4. kategorije. Poginulo je 546 ljudi, a direktno je pogođeno 2 i pol milijuna ljudi.
Nakon Kariba nastavio je svoj pohod u smjeru SAD-a. Na jugoistočnoj obali nastala je materijalna šteta u iznosu od 10 milijardi dolara, a živote je izgubilo 33 ljudi.

Otto je bio posljednji imenovani tropski sustav sezone. Pogodio je Srednju Ameriku pri čemu je poginulo 18 ljudi. Postao je prvi uragan, još od 1851. koji je direktno pogodio Kostariku te posljednji formirani uragan tako kasno u Karipskom moru.

Naslovna: Hiti, AP Photo/Rebecca Blackwell

Sličan sadržaj