Gužva u tropima: Dva aktivna i četiri potencijalna tropska sustava

gl_sst_mm

Sva tropska aktivnost svedena je u gornji naslov, a može se svesti u čak šest, što aktivnih što potencijalnih tropskih sustava. Raspoređeno po tropskim bazenima situacija je sljedeća (uz konzultiranje sa slikom s naslovnice): zapadni Pacifik ima tropsku depresiju, istočni Pacifik ima tropsku oluju Odile i dva potencijalna tropska vala, dok se na Atlantiku nalaze dva tropska područja s potencijalom.

Krenimo s najzastupljenijim. Istočni Pacifik bilježi tropsku oluju Odile koja se nalazi uz meksičku obalu. Trenutno se radi o slaboj tropskoj oluji, čije je jačanje vrlo izgledno pa već u idućem izvještaju može postati uraganom 1. kategorije. Modeli ne predviđaju direktan udar na kopno, ali se ne može isključiti posredan utjecaj ovog sustava na kopnu.
Osim ove oluje postoje i dva tzv. “Investa”, ili polja pod istragom. Radi se o oznakama 95E i 96E koja se nalaze prilično blizu tropskoj oluji Odile. 95E ima čak 90% šanse za nastanak tropskog sustava u iduća 24h, koji bi se trebao kretati prema kopnu Meksika, dok 96E, koji se nalazi nešto zapadnije ima 20% šanse za nastanak tropskog sustava u sljedeća 24h.

Atlantik je zastupljen također s dva Investa, 91L I 92L. 91L je krenuo od afričke obale i trenutno se kreće Atlantikom u smjeru zapada. Trenutno uvjeti nisu povoljni za tropski razvoj, ali kroz 5 dana to bi se trebalo promijeniti, kada sustav uđe u povoljnije vode.
Tropskog potencijala ima i oko Floride i Bahama, asocirano u 92L, ali za sada od tog potencijala nema ništa, čak ni u idućih 5 dana ne očekuje se formiranje tropskog sustava.

I u konačnici, tropskim aktivnostima najjače područje na Zemlji, zapadni Pacifik. Trenutna situacija nije mu u skladu s rejtingom. U srijedu, u 20 sati po našem vremenu, nastala je tropska depresija 13, sustav s izrazitim potencijalom, koji će se manifestirati idućih dana. Sustav se nalazi istočno i daleko od Filipina, ali idućih dana uslijedit će njegovo približavanje otočju. Sve bi moglo kulminirati potkraj tjedna, kada bi na sjever Filipina trebao stići snažan tajfun 3. kategorije.

Dakle, u tropima zanimljivosti i aktivnosti napretek. Najopasnije zvuče tropska depresija i budući tajfun na zapadnom Pacifiku, ali i trenutni Invest na istočnom Pacifiku, koji bi možda mogao rezultirati i uraganom za Meksiko i jugozapad SAD-a.

Sličan sadržaj