Švedska reciklira čak 99% kućnog otpada

thumb

U Švedskoj se trenutno događa revolucija, točnije ona reciklažna. Ova skandinavska zemlja došla je do iznimne učinkovistosti iskorištavanja kućnog otpada. Trenutno iskorištavaju čak 99% kućnog otpada za reciklažu, dolazeći na samo korak od potpune iskoristivosti otpada.

Osim toga, Švedska uvozi godišnje oko 800 tisuća tona otpada iz Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Norveške i Irske, a sav otpad iskorištava za pogonjenje svoje 32 elektrane, čiji je pogon upravo taj otpad.

Švedska nije oduvijek bila “zelena” nacija. 1975. godine samo 38% otpada iz domaćinstava se reciklirao. Danas, reciklažna dvorišta nalaze se unutar 300 metara od bilo kojeg Šveđanina koji tako imaju skoro pa vlastite prostore za reciklažu, ne morajući odvoziti otpad stotinama kilometara, kako to i danas rade neke europske zemlje.

Sve naravno ovisi o ljudima. U Švedskoj nije problem naučiti ljude značaju odvajanja otpada, dok u bilo kojoj balkanskoj zemlji to će ipak ići malo teže. Koliko su Šveđani osvješteni svjedoči činjenica da u svojim domaćinstvima odvajaju sve, a zatim se sve uredno reciklira i postižu se spomenuti rezultati.

Valjda ćemo i mi tako jednog dana…

Sličan sadržaj