Gužva u tropima: Dvije tropske oluje na istočnom Pacifiku i tropska depresija na Atlantiku

gl_sst_mm

Dugo je vladalo zatišje na Atlantiku što se tropske aktivnosti tiče, iako je sezona već odavno počela. Kako smo i pisali proteklih dana, područje sniženog tlaka zraka s nestabilnostima, koje se nalazi uz jugoistočnu obalu SAD-a, napokon se bolje organiziralo, a rezultat toga je tropska depresija “1”.
Tropska depresija za sada je bez imena, ali prognostički modeli vide njeno dodatno jačanje na tropsku oluju, a zatim možda i na prvi uragan sezone.
Budući Arthur nalazi se uz obalu Floride sa stalnim vjetrom od 55 km/h. Trebao bi se kretati uz obalu SAD-a u smjeru sjeveroistoka. Na udaru bi se osim jugoistoka i istoka SAD-a mogli naći i sjeverozapadni Bahami, a u konačnici i atlantski dio Kanade.

Na istočnom Pacifiku još veća gužva. Pratimo dvije tropske oluje, a to su Douglas i Elida. Douglas se nalazi na sigurnoj udaljenosti od kopna, jugozapadno od Kalifornijskog zaljeva, sa stalnom brzinom vjetra od 75 km/h.
Prema prognozama, nastavit će svoje kretanje prema otvorenom moru, a to znači da će ubrzo uslijediti slabljenje, a zatim i raspadanje.

Elida je puno opasnija, jer se nalazi uz samu meksičku obalu sa stalnom brzinom vjetra od 85 km/h. Već je sada lokalno u Meksiku pala vrlo obilna kiša, a slično će se nastaviti, sve dok se oluja potkraj ovog tjedna ne počne odmicati od obale.

Sličan sadržaj