Lipanj 2014. u PGŽ: Prvi val vrućina, nestabilnosti

chart

Protekli je lipanj bio prilično “šaren”. Na području naše županije bilo je doslovno svega. Od ljetnih vrućina potkraj 1. i početkom 2. dekade do iznadprosječne hladnoće. Što se rasporeda oborina tiče, također je bilo neujednačenih količina.

U lipanj smo ušli s dosta sunčanog vremena, iako temperature nisu bile u skladu s početkom klimatološkog ljeta. No, kako je prva dekada odmicala započelo je i naglo zagrijavanje. Već 7. lipnja temperatura je lokalno prelazila 30°C, a zatim je uslijedio niz dana sa sve višim temperaturama. 11. i 12. lipnja bili su najtopliji, a temperatura je lokalno dosegnula i 36°C.

Vrućina je potrajala do 14. lipnja, a od tada do kraja mjeseca više se nisu vratile ljetne temperature. Ni kiša nije bila konstantna, pljuskovi su više bili lokalni pa posvuda nisu zabilježene oborine u periodima nestabilnosti.
Ipak, treba izdvojiti i dvije hladne fronte. Obje su se dogodile u posljednjem desetodnevlju lipnja. Prva nas je prošla 25. a druga 30. lipnja.
Obje su rezultirale lokalno izraženijim nestabilnostima u PGŽ.

Sve u svemu, jedan jako zanimljiv mjesec je za nama. A pred nama srpanj.
Klimatologija kaže da je to vrhunac ljeta, s najvišim temperaturama i najviše sunčanog vremena. Hoće li uistinu tako i biti?

Za početak dosta sunca, ali bez ljetnih vrućina.

Naslovna: Raspored kretanja temperature i oborine u lipnju na AMP Pehlin, pljusak.com

Sličan sadržaj