Hladna večer prije dolaska oblaka i oborina | U petak djelovanje duboke ciklone i obilne oborine, kiša i snijeg

Uspjeli smo spojiti dva stabilna dana, bez oborina, a zbog dotoka hladnijeg zraka sa sjevera temperature su i ove večeri prilično niske.

Prema podatku s Pljusak mreže od 22:40 sati, -4°C izmjereno je na Platku i Velim Munama, -3 u Delnicama, minusi se mjere i po riječkom zaleđu, dok je u samoj Rijeci malo iznad nule, većinom oko 2°C. Najtopliji su otoci, gdje na vanjskim otocima temperatura raste i do 10°C.

Ohlađivanje je omogućeno zahvaljujući vedrini, no s približavanjem naoblake sa zapada temperature će početi stagnirati, a zatim i rasti.

Oblaci su najava nove promjene vremena koja nam stiže tijekom četvrtka, a bit će posebno izražena u petak, jer će na vrijeme djelovati duboka ciklona donoseći obilne oborine. Na Kvarneru će biti kiše, tijekom četvrtka na predjelima iznad 600 ili 700 metara prije zatopljenja može biti i snijega (početkom oborina mjestimice i niže padanje snijega na riječkom području), a snijeg bi osobito obilan trebao biti u gorju iznad 1000 metara u petak, od sredine dana. U drugom dijelu petka snježna granica će se spustiti u gorju, pa će biti i obilnijeg snijega (posebno iznad 700 metara), a susnježice i snijega na kraju oborina u noći na subotu ponovno može biti u riječkom zaleđu iznad 700 metara.
Osim na spomenutim područjima, snijeg će u petak kasno navečer padati i u dijelu sjeverozapadne Hrvatske.
Do subote ujutro predjeli u Gorskom kotaru mjerit će i zamjetniji pokrivač, moguće i preko 30 cm snijega. Na Kvarneru će pasti i preko 50 mm kiše.
Osim oborina valja naglasiti i na mogućnost izraženije plime u petak u prvom dijelu dana koja će biti potaknuta niskim tlakom, olujnim jugom i punim Mjesecom, tako da će doći do mjestimičnog plavljenja obale.

IstraMet
IstraMet

U subotu će prolazno zapuhati bura i razvedrit će se, no već od nedjelje će se vratiti kiša uz zatopljenje, a prema aktualnim sinoptičkim kartama, taj bi nas scenarij mogao pratiti i cijelu drugu dekadu prosinca.

Vijesti povezane s promjenom

Sličan sadržaj