Hladnoća okovala Europu, od njenih posljedica umrlo najmanje devet osoba


Bjelašnica (BiH) | Merim Omić

Osim u Hrvatskoj, val ekstremne hladnoće sa sjeveroistoka Europe stvorio je velike nevolje većem dijelu Europe.

Italija

Talijanska strana Jadrana dobila je snijeg uzrokovan tzv. Jadranskim snježnim efektom koji nastaje kada hladan zrak prelazi preko vlažne površine mora, gdje pokupi vlagu, a zatim Anconi, Pescari, Riminiju i drugim gradovima na zapadnoj obali Jadrana donese snježne oborine.
Snijeg je pao i u Rimu, što se zadnji put dogodilo u veljači 2012. godine.

Rimini

Rim

Vatikan

Ostali mediji
HRT
U Sloveniji posvuda temperatura ispod nule, na Kredarici pod Triglavom minus 27 stupnjeva. Nanosi snijega, loša vidljivost i jak vjetar na zapadu zemlje stvaraju probleme u prometu. U Kopru bura, luka je bila zatvorena.

U Bosni i Hercegovini, Cazinu i Bihaću, vojska već četvrti dan čisti snijeg. Čak 85 centimetara napadalo ga je u ta dva grada, pa škole ne rade. Val hladnoće u ponedjeljak je zahvatio i Srbiju, Makedoniju i Kosovo.

HINA

Francuska

Dvoje beskućnika pronađeno je mrtvo, jedan u nedjelju u Valenceu, a drugi u petak u pariškom području. Predviđa se da će temperature, naglašene sjeveroistočnim vjetrom, pasti do -10 stupnja Celzijevih (osjet -18 stupnja Celzijevih). Utorak i srijeda trebali bi biti najhladniji dani. Vlasti su otvorile više od 3100 privremenih mjesta u dodatnom smještaju za beskućnike. Takva hladnoća nije zabilježena od 2005.

Belgija

S temperaturama koje se predviđaju do -10 Celzijevih, čak -15 u noći sa srijede na četvrtak, gradonačelnik Etterbeeka, jedne od 19 komuna u briselskoj regiji, naredio je privođenje i sklanjanje beskućnika koji svojevoljno ne pristanu na smještaj jer “je opasnost po život velika”.

Švicarska

Najniža temperatura od -28,3 stupnja Celzijevih zabilježena je na prijevoju Ofen (1970 metara). Ispod 1000 metara rekord je izmjeren u Brusilauu (-15,6 stupnjeva Celzijevih). U ponedjeljak je bilo -4 stupnja Celzijevih u Ženevi, a -8,2 stupnja Celzijevih u Bernu.

Njemačka

Predviđaju se temperature do -20 stupnja Celzijevih. Na vrhu Zugspitze (2962 m), najvišoj njemačkoj planini, u noći s nedjelje na ponedjeljak bilo je -27 stupnja Celzijevih, najniže od početka zime, po meteorološkim službama. U Berlinu gdje se broj beskućnika procjenjuje na više od 3000, broj mjesta u skloništima mogao bi biti premalen, po lokalnoj javnoj radio-postaji RBB.

Austrija

Temperature su pale do -23 stupnja Celzijevih u Tamswegu blizu Salzburga. Dunav je mjestimično zaleđen, ali su vlasti upozorile na opasnost za klizače.

Bugarska

U Sofiji je bilo -7 stupnja Celzijevih i meteorološke službe objavile su opću uzbunu, narančastu pa čak i crvenu, maksimalne razine, za dva susjedna područja na jugu blizu granice s Grčkom. Planinski prijevoji zatvoreni su za kamione, a promet poremećen u zračnoj luci Sofije.

Nizozemska

Val hladnoće nazvan “Sibirski medvjed” s temperaturama ispod ništice tijekom dana trebao bi kulminirati u četvrtak s temperaturom od -17 stupnja Celzijevih, po Meteorološkom institutu.

Velika Britanija

Snijeg pogađa već istok Engleske, a meteorološke službe izdale su uzbunu zaključno do srijede. Ovaj bi tjedan mogao biti “najhladniji” unazad nekoliko godina.

Švedska

Temperature su iznosile od -5 u Stockholmu do -20 stupnja Celzijevih oko Ostersunda kamo idu na skijanje brojni Šveđani. Snijeg je ometao u ponedjeljak promet u zračnoj luci Arlanda u Stockholmu, a vlakovi su blokirani na zapadu zemlje.

Poljska

Četiri osobe su smrtno stradale od petka navečer čime se broj mrtvih zbog hladnoće popeo na 48 od studenoga, po vlastima. Temperature su pale tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak do -26,2 stupnja Celzijevih u Goldapu.

Litva

Tri osobe su umrle unazad tri dana, po novinskoj agenciji Baltic News Service. Temperature su pale do -24 stupnja Celzijevih tijekom vikenda.

Rusija

“Nenormalno niske” temperature od vikenda vladaju središnjim dijelom Rusije i Moskvom, oscilirajući između -14 stupnja Celzijevih po danu do -24 po noći. “Najveća hladnoća” još se očekuje.

Sličan sadržaj