U srijedu ujutro temperatura na Kvarneru mjestimice i -10°C | Od četvrtka toplije, u početku snijeg moguć i na Kvarneru

Val ekstremne hladnoće koji je zahvatio ne samo naše krajeve već i veći dio Europe, u srijedu će još malo dobiti na snazi, posebno u jutarnjim satima.

S odmicanjem ciklone koja je sjevernom Jadranu prvenstveno donijela buru uz snijeg nošen istom (mjestimice i uz tanji pokrivač), došlo je do smirivanja vjetra, a do večernjih i noćnih sati i oblaci će nas napustiti.

Upravo izostanak bure i razvedravanje ključ su za najhladnije jutro ove zime koje će uslijediti u srijedu. Temperatura će se mjestimice čak i uz obalu spustiti do -10°C, dok u gorju temperatura može pasti čak i do -20°C! Ohlađivanje će biti izraženije na predjelima sa snježnim pokrivačem na tlu.
Postoji mogućnost da se temperatura u Rijeci spusti na jednu od najnižih vrijednosti u povijesti mjerenja, no rekord od -12.8°C će ostati nedirnut.

Danju će biti dosta sunčanog vremena pa će i temperature porasti, ali većinom neće prijeći u pozitivu, čak niti na Kvarneru. Navečer će ponovno doći do zamjetnijeg ohlađivanja zbog vedrine, ali uz naoblačenje u noći na četvrtak, što će označiti početak zatopljenja.

Snijeg, susnježica ledena kiša, kiša>/h3>
Zatopljenje stiže s ciklonom koja će iz Biskajskog zaljeva pružati dolinu donoseći oblake i oborine. Riječ je o vrlo nepovoljnom položaju ciklone s kojim će stići i zatopljenje.
No, ipak, zbog prevelike hladnoće nad našim područjem postoje realne šanse da početak oborina na većem dijelu Kvarnera bude u obliku snijega, uz napomenu da će kasno navečer temperatura naglo rasti pa će snijeg gubiti bitku s kišom, mjestimice (posebno na višim predjelima) čak i s kišom koja se smrzava u dodiru s tlom.

Snijeg može formirati tanji pokrivač i uz obalu te na dijelu otoka početkom oborina, dok će se sa zatopljenjem snježna granica povisiti, no tamo gdje se zadrži, a pritom mislimo na najviše predjele, može formirati i zamjetniji pokrivač.
Ipak, zatopljenje će posvuda brzo zavladati pa će se snježna granica u noći na petak zamjetnije povisiti.

U gorju se očekuje novo podebljanje snježnog pokrivača do petka, a zatim će i tamo prijeći u kišu ili kišu koja se smrzava u dodiru s tlom.

Očekivane temperature u srijedu ujutro na 2m visine
temperatura_030

Početak oborina u četvrtak u obliku snijega na većem području
vrsta_oborine_061

Do večeri uz zatopljenje kiša sve dominantnija, mjestimice i ledena kiša
vrsta_oborine_071

Razlika u temperaturi u odnosu na 24 sata prije, ponegdje čak i 20°C razlike!

Izvor: WRF/IstraMet

Sličan sadržaj