Hudhud pogodio Indiju/Tropska oluja Gonzalo se pridružuje Fay-u u Atlantiku/Vongfong u Japanu

Hudhud pogodio Indiju
indija 1

Snažan tropski ciklon imenom Hudhud je u ranojutarnjim satima nedjelje pogodio Indiju, točnije njen dio istočne obale. U njegovom trenutku ulaska na kopno prosječna brzina najjačih vjetrova je bila 218 km/h. U indijskom gradu Visakhapatnamu je izmjeren udar vjetra od 191 km/h, gdje je do nedjelje navečer već izmjereno 150 mm kiše.

I prije njegovog dolaska je u državam Andhra Pradesh i Orissa evakuirano oko 400 000 ljudi. Već do sada je prema prvi informacijama, ova tropska oluja usmrtila šest osoba. Zabilježena je i materijalna šteta, a s obzirom na to da su mnoga područja odsječena od svijeta zbog prekida opskrbe strujom, prave posljedice će biti poznate tek idućih dana.

Ulaskom na kopno Hudhud je počeo slabiti, barem što se tiče brzine vjetra, ali će i idućih dana izazivati probleme. Putujući prema sjeveru Indije, donijeti će obilnu kišu, što bi moglo izazvati poplave.

indija 2

Tropska oluja Gonzalo se pridružuje Fay-u u Atlantiku
Nova tropska oluja je formirana u Atlantskom oceanu.

Organizirano područje niskog tlaka zraka pretvorilo se u tropsku oluju Gonzalo, istočnije od Zavjetrinskih otoka.

Jaka kiša i jak vjetar će pogoditi Zavjetrinske otoke kako se Gonzalo bude kretao preko njih, a potom i Portoriko.

Obilna kiša stići će do sjevera Malih Antila u noći na ponedjeljak.

gonzalo 1

Gonzalo će donijeti po život opasne vremenske prilike kako se bude kretao prema zapadu.

U utorak ujutro će vjerojatno doći do Portorika, te donijeti opasnost od poplava, klizišta i prekida opskrbe strujom.

Topla voda i slabi vjetrovi u višem sloju atmosfere će omogućiti jačanje sustava u idućih nekoliko dana, čime bi Gonzalo mogao postati uragan 1. kategorije tijekom udara na Portoriko.

Visoki tlak zraka nad središnjim Atlantikom će usmjeriti Gonzala više prema sjeveru sredinom tjedna, dalje od kopna. Međutim, ljudi na Bahamima će morati biti na oprezu ukoliko dođe do pomaka njegove putanje.

Bermuda, koja je nedavno bila pogođena jakom kišom i jakim vjetrovima od tropske oluje Fay, ponovno bi se mogla naći u nevoljama krajem tjedna.

Fay se udaljava od otočja, a prilikom dolaska zabilježena je jača kiša i vjetar. Uvjeti će se poboljšati s njegovim udaljavanjem od Bermude.

na ovoj animaciji Gonzalo se može vidjeti istočno od Zavjetrinskih otoka (NOAA/Satellite)

Vongfong u Japanu
Vongfong je krenuo prema sjeveroistoku, te se u ponedjeljak očekuje njegov prolazak preko Kyushua i Shikokua u ponedjeljak, po lokalnom vremenu, prije ubrzanja preko Honshua u ponedjeljak navečer i prije odlaska u sjeverni dio zapadnog Pacifika u utorak. Središte oluje, koja je klasificirana kao super tajfun, prešlo je preko otoka Okinawe u noći sa subote na nedjelju.

Ova opasna oluja, već sada ima brutalnu povijest. Dok se premještao preko sjevernih Marijanskih otoka, donio je preko 75 mm kiše i udare vjetra od 89 km/h.

Vongfong snimljen sa Međunarodne svemirske postaje, 9.10. (Foto: International Space Station)
650x366 10091533 screen shot 2014 10 09 at 11 17

Sredinom tjedna ojačao je na supertajfun 5. kategorije s udarima vjetra od preko 300 km/h, i stalnom brzinom vjetra od 270 km/h.

640x426 10121705 page

Time je postao najjača oluja na Zemlji u 2014. godini. Nakon prelaska Okinawe sustav je dodatno oslabio na tropsku oluju, ali to ne isključuje po život opasne vremenske uvjete.

Najveću prijetnju predstavljat će kiša i vjetar. Vongfong je već ostavio traga na Ryukyu otočju gdje je lokalno palo i do 500 mm kiše, uz brzinu vjetra od 143 km/h. Ozlijeđeno je 40 ljudi.

640x426 10121706 page 1

Fokus zbivanja seli se na Japan. Najjači udar očekuje se tijekom utorka kada će oluja blizu snage tajfuna i s obilnom kišom širiti se od jugozapada prema sjeveroistoku zemlje. Bit će zahvaćeni svi japanski otoci osim Hokkaida, može pasti između 125 i 250 mm kiše, a u planinama i preko 500 mm, što otvara opasnost od klizišta i odrona. Oluja će po ulasku nad kopno početi slabjeti.

animacija prikazuje kretanje Vongfonga preko zapadnog Tihog oceana (NOAA/Satellite)

Mnoga područja istočnog Japana još se oporavljaju od kiše i vjetra uzrokovanih premještanjem tajfuna Phanfone regijom. Tokio je tada dobio 272 mm kiše, a sada može pasti novih 150 mm.

Sličan sadržaj