I danas prijete poledica i srušena stabla, struje i dalje mjestimice u Gorskom kotaru nema, zatvorena pruga


Iako je temperatura još jučer, na olakšanje mnogih Gorana, poprimila pozitivnu vrijednost, a takav je i danas slučaj (Delnice 4°C), struja se i dalje nije vratila posvuda u Gorski kotar. Iz tog razloga službena meteorološka postaja iz Parga kod Čabra niti danas ne šalje podatke.

Ulaskom temperature u “plus” tek su počele glavobolje za stanovništvo Gorskog kotara jer sa svih strana prijeti led koji može ozbiljno ugroziti živote i imovinu. Šteta je počinjena i na flori Gorskog kotara, led je destkovao brojna stabla, “a “platila” je inrastruktura HEP-a, ali i HŽ-a.

Zatvorena je dionica riječke pruge između Ogulina i Rijeke. Umjesto vlakova broj 700, 701, 702, 703, 4000 i 4001 (Rijeka – Zagreb – Rijeka) na relaciji Ogulin-Rijeka-Ogulin voze autobusi bez zaustavljanja na usputnim željezničkim kolodvorima i stajalištima.

Zbog poledice i srušenih stabala, zatvorene su sve državne, županijske i lokalne ceste na području Vrbovskog, Delnica, Čabra i Gornjeg Jelenja, uključujući i dionicu stare ceste kroz Gorski kotar D3: Zdihovo-Delnice-Rijeka. Lokalno je dozvoljeno prometovanje na vlastitu odgovornost.

Mogućnost poledice postojat će sve do petk poslijepodne, kada će sa vjetrom južnog smjera doći topliji zrak, ali i dosta kiše.

Mogućnost za nešto snijega u nižim predjelima Gorskog kotara vidi se tek sredinom idućeg tjedna, potkraj oborina, dok viši predjeli, posebno iznad 1300 metara visine mogu dobiti i značajniji snijeg.

Naslovna: Srušena stabla i dalje onemogućavaju promet Gorskim kotarom, foto: Stiven Knaus

Sličan sadržaj