Što je to sunce na Kvarneru? / Najava novih oblaka i kiše za vikend


Ovo nije hipotetičko pitanje nego surova činjenica. Kada područja koja za sebe kažu da imaju mediteransku klimu, u 7 dana skupe 6 do 11 sati sunca, možda bi ih bilo bolje usporediti s Londonom nego Mediteranom.

Od 30.01. do 05.02. u Rijeci je zabilježeno samo 6 sati sijanja sunca uz 196 mm kiše. Najviša
U istom razdoblju u Malom Lošinju još manje sunca, samo 4 sata, ali i manje od 100 mm kiše.
Rab je po količini sunca, u usporedbi sa svojim prethodnicima bio “Hvar” sa “čak” 11 osunčanih sati, te manje od 50 mm oborine.
Najviša dnevna temperatura između ova tri mjesta kretala se između 14 (Rijeka) i 18°C (otoci), dok su se najniže kretale između 1 (Rijeka) i 6°C (otoci).

U tih sedam dana minimalne vrijednosti temperature zraka u kontinentalnoj Hrvatskoj spustile su se do -13.6 °C, koliko je izmjereno u Daruvaru (Zavižan -12.2°C), a uzduž Jadrana do -1.7°C, koliko je izmjereno u Šibeniku (Pazin -3.5°C, Knin -3.3 °C). U proteklih sedam dana temperaturne sume u kontinentalnoj Hrvatskoj su bile znatno ispod prosjeka, a uzduž Jadrana osjetno iznad prosjeka za ovo razdoblje. Slabe do umjerene oborine bilo je u Slavoniji i središnjoj Hrvatskoj, a u gorju te uzduž Jadrana pala je obilna količina, posebice na sjevernom Jadranu. Najviše snijega je palo u gorju. Ledena kiša je prouzročila velike štete na šumskom drveću i u voćnjacima. (DHMZ)

S obzirom na jačanje ciklonalne aktivnosti na Atlantiku, Kvarneru slijedi vrlo kišan vikend i prvi dio sljedećeg tjedna, a posebno na riječkom području oborine mogu biti i obilnije, može pasti i preko 100 mm kiše.
Izgledna su dva jača oborinska vala, jedan u noći sa subote na nedjelju, a drugi tijekom utorka.

Početak kiše na riječkom području moguć je već tijekom noći i jutra u petak, a zatim će se proširiti duž obale i zapadnog dijela Gorskog kotara. Jačanje oborina oko Rijeke, u petak kasno navečer, a do tada će slabim oborinama biti zahvaćena cijela županija.

U subotu nastavak kišnog vremena, posebno na Kvarneru, s naglaskom na riječko područje, a izrazito kišna bit će i nedjelja. Sve to popraćeno jakim vjetrom južnih smjerova, koji ponegdje moe imati olujne udare. Uz dotok južine i temperature će biti više.

Do drugog dijela idućeg tjedna vidljiva je povremena kiša, uz mogućnost jačih oborina tijekom utorka, a potkraj oborina u srijedu, u Gorskom kotaru može pasti i malo snijega. Veći snježni pokrivač cijelo ovo prognozirano razdoblje mogu dobiti najviši vrhovi poput Snježnika ili Velikog Risnjaka.

Naslovna: Očekivane oborine modela ALADIN/HR za noćni dio subote; meteo.hr

Sličan sadržaj