I kolovoz nastavio niz rekordno toplih globalnih mjeseci

aug16-percentiles

Kolovoz 2016. godine bio je najtopliji kolovoz na Zemlji od početka mjerenja 1880. godine, objavili su u utorak u američkoj Nacionalnoj agenciji za oceane i atmosferu (NOAA-i).

Protekli je mjesec bio za +0.92°C topliji od prosjeka za 20. stoljeće u kolovozu, čime je srušen rekord iz 2015. godine za 0.05°C. NASA-ina mjerenja također upućuju na najtopliji kolovoz s naglaskom na izjednačenje sa srpnjem 2016., odnosno najtoplijom apsolutnom temperaturom ikad zabilježenom za bilo koji mjesec.

Kolovoz je bio 16. mjesec za redom u kojem dolazi do obaranja rekorda, što je najdulji takav niz od 1880. godine. Jedino je ocean za 0.02°C bio hladniji od rekordno toplog kolovoza 2015. godine.

Iako je El Nino fenomen službeno završio, rekordna toplina i dalje se nastavlja, što se povezuje s emisijom stakleničkih plinova, odnosno globalnim zatopljenjem.
Zbog toga je ovogodišnji period siječanj-kolovoz topliji od prosjeka za 1.01°C i 0.16°C topliji od prošlogodišnjeg takvog razdoblja.

Odlazak jakog El Nina i mogući dolaazak La Nine značio bi do kraja godine mogućnost da se prekine niz rekordno toplih mjeseci, ali gotovo je sada neizbježna činjenica da će 2016. godina biti rekordno topla. Potrebna su znatna odstupanja od prosjeka u negativnom smislu da bi se to spriječilo.

A da li će se dogoditi La Nina još je pod upitnikom, iako najnoviji podatci iz ekvatorijalnog Pacifika pokazuju da je tek riječ o slabo izraženom fenomenu, ali s potencijalom da do kraja godine malo ojača.

Ako je La Nina još uvijek nepoznanica, isto se ne može reći s Arktičkim ledom, koji je dosegao 4. najnižu razinu u povijesti za kolovoz, što je dobra vijest, a sve zahvaljujući hladnim i olujnim uvjetima koji su bili prisutni na Arktiku.
Godišnja najniža razina arktičkog leda dogodila se prošlog tjedna čiime je izjednačena s 2 najnižom ikada.

Naslovna: NOAA

Sličan sadržaj