I kolovoz počeo frontom, najviše kiše riječkom području (FOTO) / Saznajte što nas očekuje dalje

suvić3

Posljednji tjedan srpnja donio je nekoliko fronti, a posljednji tjedan srpnja ujedno je i prvi tjedan kolovoza, ali meteorološki nije došlo ni do kakve promjene. Nastavilo se gotovo identično vrijeme pa smo i kolovoz započeli s noćnom frontom, koja se u noći sa subote na nedjelju premještala preko PGŽ donoseći pljuskove s grmljavinom, ali sudeći prema službenim podacima postaja DHMZ-a, neke značajnije izmjerene oborine nije bilo.
Zanimljivost je svakako za istaknuti, da je na svim mjernim postajama u PGŽ zabilježena bar minimalna oborina. U Rijeci je izmjereno 6 mm, Krku 5 mm, Kukuljanovu 4 mm, Pargu 3 mm, Delnicama 2 mm, a u Crnom Lugu, Rabu i Malom Lošinju 1 mm.

Od ostalih krajeva Hrvatske, najviše kiše palo je u Pazinu. Zabilježeno je 10 mm kiše. Iz ovoga nije teško izvući zaključak da je najviše kiše fronta donijela riječkom području i unutrašnjosti Istre. Lokalno je zasigurno palo još i više kiše, međutim o tome ne postoji statistički podatak.

Fronta, kao i sve prethodne, bila je brzopotezna, donijela nestabilnosti i odmaknula na jugoistok, a nakon nje uslijedilo je djelomično razvedravanje, tako da nedjelja protječe u znaku djelomice sunčanog, na Kvarneru i vrlo toplog vremena.
Na prostoru cijele PGŽ temperature se kreću u rasponu od 23 do 28°C. Bura je malo rashladila more pa se mjere temperature ispod 25°C, ali nije došlo do znatnijeg ohlađivanja.

U novom tjednu PGŽ očekuje pretežno ili djelomice sunčano vrijeme, ali još u prvom dijelu tjedna postojat će mogućnost za lokalne nestabilnosti i na sjevernom dijelu Kvarnera. U drugom dijelu tjedna temperature na Kvarneru mogu i do 35°C, dok u Gorskom kotaru uglavnom ne bi trebale prelaziti 30°C.

Na samom kraju tjedna u Gorskom kotaru je moguća i izraženija kiša, dok Kvarner, osim naoblake, ovu promjenu na kartama ne bi trebao previše osjetiti.

Naslovna i ostale fotografije: Dražen Suvić

suvić

suvić2

Sličan sadržaj