Srpanj 2015.: Pored paklenih temperatura višemjesečna suša pala je u drugi plan

ri_sred

Ulaskom u prvi dan kolovoza za sobom smo ostavili prvi cjeloviti ljetni mjesec – srpanj.

Prva asocijacija na proteklih 31 dan su svakako vrućine koje nisu poštedile niti jedan kutak Lijepe naše. Tridesetice su padale čak i gorskim predjelima (Parg-Čabar 32°C), izuzev planinskih vrhova, a oboreni su i neki od srpanjskih rekorda.
U Malome Lošinju (max. 37.2°C) sustignut je rekord iz 1998. godine (36.3°C), Senj je preuzeo ulogu rekordera s 39.7°C. U Rabu postignuta je i nova apsolutna najviša temperatura s 39.3°C.
Rijeka se našla nadomak rekordu, a pregrijano tlo i prizemni sloj zraka noćne su temperature zadržavale zavidno visokima (do 29°C).

Srpanjska vreva malo kome je prijala, no sudeći prema dojmu naših čitatelja Hrvatima više prija “prženje” nego kišovito i “hladno” ljeto nalik lanjskome.

Sinoptički gledano jedna te ista priča koja je prikovala europsko kopno ponavljala se iz tjedna u tjedan. Sjever Europe biva pogođen dubokim ciklonama koje pokreće oceanski zrak s Atlantika te pojačavaju južna strujanja na svojim rubnim dijelovima pretvarajući jug i središnji dio kontinenta u pravi “pakao”. Kratkotrajni predah nudili su jedino oslabljeni frontalni sustavi sa sjeverozapada koji bi dolaskom nad naše krajeve izgubili prvotnu snagu.

U jeku srpanjskih vrućina suša je stavljena u drugi plan. Manjak oborina proteže se od proljetnih mjeseci, konkretnije od travnja kada je evidentiran prvi ovogodišnji nedostatak oborina.

Četverostruko, ponegdje i peterostruko veće količine oborina u odnosu na protekli srpanj pale su u 7. mjesecu 2014. godine.

Ovomjesečna statistika popravljena je isključivo u posljednjih 7 dana, što upućuje na činjenicu, da se nastavljanjem trenda izrazito vrućeg i sušnog vremena u pitanje dovode i generalne vodene zalihe koje su dodatno opterećene u ovo doba godine.

Kumulativna količina oborine za Rijeku, srpanj 2015.; Izvor: DHMZ

Kumulativna količina oborine za Rijeku, srpanj 2014.; Izvor: DHMZ

Tijekom srpnja, na području Malog Lošinja palo je tek 7.2 mm kiše (dok na Lastovu nije pao ni 1 mm !), na Rabu 54.7, u Rijeci 66.1, a u Pargu 89.8 mm.

Pronaći senzaciju u usporedbi s lanjskim podatcima nije bilo teško:
Podatci DHMZ-a za srpanj 2014.
Mali Lošinj 273.7 mm
Rab 198.2 mm
Rijeka 150.mm
Parg 128.9 mm

Temperaturni grafovi srpnja 2015. i 2014. nisu toliko oprečni, no iz podataka je vidljivo kako smo se ove godine redovito držali u okviru gornjih granica prosjeka premašujući dvostruku vrijednost očekivanog odstupanja (standardne devijacije).

*Kretanje temperaturnih srednjaka tijekom srpnja 2015. za Rijeku; Izvor:DHMZ

Kretanje temperaturnih srednjaka tijekom srpnja 2014. za Rijeku; Izvor:DHMZ
http://klima.hr/k2/2014/ri_sred_2014.gif

Naslovna: Kretanje srednje dnevne temperature u 2015. godini u Rijeci; Izvor: DHMZ

Sličan sadržaj