Ian prešao preko Tonge, Colin u Indijskom oceanu


Proteklih dana, tropski ciklon Ian kretao se Pacifikom, vrteći se oko Tonge, a sukladno očekivanjima, konstatno je jačao. Iako se u početku činilo da će zaobići ovu otočnu kraljevinu, dogodilo se potpuno suprotno. Ian je nakon zaokreta prema Tongi dodatno jačao na vrlo snažan ciklon 4. kategorije, obrušivši se na Tongu s vjetrom preko 230 km/h. Nastala je značajna materijalna šteta, ali izvještaja o žrtvama još nema.
Radi se još uvijek o ciklonu 4. kategorije. Za razliku od našeg pisanja prije nekoliko dana kada bi u konačnici mogao i do Novog Zelanda, i u tom pogledu došlo je do promjena.
Umjesto skretanja na jugozapad, u smjeru Novog Zelanda idućih dana sustav će se kretati u smjeru juga i jugoistoka uz slabljenje.

Ian nije jedini aktivni tropski sustav na svijetu. Društvo mu pravi i tropski ciklon Colin, na Indijskom oceanu, koji je trenutno također 4. kategorije, stalne brzine vjetra od 215 km/h.
Za sada pred ovim tropskim sustavom nema kopnenih prepreka. Kretanjem u smjeru jugozapada, trebao bi oslabiti, ali prognoze predviđaju nagli zaokret nakon 4. dana te postoji mogućnost da ovaj ciklon priđe i australskoj obali.

Sličan sadržaj