Ono što ste mislili da znate o meteorološkim ekstremima ipak nije potpuno točno?


Od nepodnošljive zime u SAD-u i Kanadi, preko nevremena u Europi, do ekstremne vrućine u Australiji – vrijeme je na Zemlji posljednjih godina sve ekstremnije. Prema meteorološkim stručnjacima, sve je to rezultat globalnog zatopljenja.
CNN je donio listu 11 ekstremnih vremenskih rekorda.

Najniža temperatura

Prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji (WMO), najniža izmjerena temperatura bila je -89.2 stupnja Celzijeva u Vostoku na Antarktici.

Izostanak sunčevog zračenja, vedro nebo, mirno vrijeme i visoke nadmorske visine (3.420 metara) doprinijele su hladnom vremenu i padu temperature ispod -90°C.

Najniža temperatura u naseljenom mjestu

Najhladnije trajno naseljeno mjesto je sibirsko selo Oymyakon u Rusiji. Temperatura je tamo 1933. godine pala na -68 stupnjeva Celzijevih što je najniža temperatura izmjerena izvan Antarktike.

Najviša temperatura

Death Valley iliti Dolina smrti u Kaliforniji nije bez razloga dobila to ime. Tamo je u ljeto 1913. godine izmjerena najviša temperatura koja je iznosila 56.7 stupnja Celzijeva.

Najveća količina padalina u jednoj minuti

Rekord drži Unionville u Marylandu u SAD još od 4. srpnja 1956. godine kada je zabilježeno 31.2 milimetra kiše u jednoj minuti.

Najveća količina padalina u 24 sata

Rekord najveće količine padalina u jednom danu drži Foc-Foc na francuskom otoku La Reunion u južnom Indijskom oceanu. Prilikom prolaska ciklone Denise, od 7. do 8. siječnja 1966. godine palo je 1.825 milimetara kiše.

Najteža olujna tuča

Najteža tuča otkrivena je tijekom oluje u Gopalganju u Bangladešu 14. travnja 1986. godine. Oluja je ubila 92 osobe, a jedno “zrno” tuče težilo je čak 1.02 kilograma.

Najduže sušno razdoblje, Arica

Najduže sušno razdoblje u povijesti mjeri se u godinama. Naime, čak nijedan kap kiše u Arici u Čileu nije pala duže od 14 godina, točnije od listopada 1903. do siječnja 1918. godine. Ukupno 173 mjeseca bez kiše.

Najviši gejzir hladne vode

Lociran u Andernachu u Njemačkoj, gejzir Andernach inače diže vodu 30 do 60 metara u visinu. Rekord je izmjeren 19. rujna 2002. godine, a iznosio je 61.5 metara.

Gejziri s hladnom vodom su drugačiji nego uobičajeni gejziri vrućom vodom. Hladna podzemna voda izbija iz dubokih izvora. Andernach je dubok više od 350 metara.

Najhladnija cesta

Autocesta Kolyma (M56) u Rusiji najhladnija je cesta na zemlji gdje je jednom izmjereno -67.7 stupnjeva Celzijevih. Ruta dugačka 2.031 kilometra poznata je pod nazivom “Road of Bones” u znak sjećanja na zatvorenike radnog kampa Sewostlag koji su umrli u gradnji ceste te su pokopani ispod nje.

Najveće ledeno polje izvan polarnog područja

Ne morate živjeti u polarnim područjima da biste zaglavili usred ogromnog ledenog polja.

Najveće ledeno polje izvan polarnog područja pronađeno je na teritoriju Yukona u Kanadi unutar 21.980 četvornih metara nacionalnog parka i rezervata Kluane.

Najveća pustinja

Ne, nije Sahara.

Pustinja se definira kao područje koje nema ili ima vrlo malo kiše. najveća pustinja na svijetu je Antarktika koja je na svojih 14 milijuna kilometara kvadratnih zabilježila samo 50 milimetara padalina godišnje.

Sahara je sa svojih 9,1 milina kilometara kvadratnih, prema Guinnessovoj knjizi rekorda, samo najveća vruća pustinja na svijetu.

Index.hr

Sličan sadržaj