Karl se pridružio Juliji na Atlantiku / Malakas prošao Tajvan, na putu za Japan

Karl
Karl

Bilo je to vrlo prometno jutro u petak na Atlantiku uz tri aktivne oluje istovremeno: Ian, Julia i Karl. Kasnije istog jutra broj se sveo na dvije aktivne oluje, jer se tropska oluja Ian transformirala u postropsku na središnjem Pacifiku.

Od preostale dvje tropske oluje, bliža kopnu je tropska depresija Julia, koja se nastavlja vrtjeti nekoliko stotina kilometara od obale Južne Karoline. Satelitske snimke Julije pokazuju da se ona dosta muči, zbog snažnog vjetra po visni. Glavnina njenih oborina drži se podalje od obale, a prema posljednjim pokazateljima stalna brzina vjetra iznosi 45 km/h. Zbog vjetra u višim slojevima i suhog zraka na koji nailazi, predviđa se da će se Julia raspasti tijekom nedjelje.

Tropska oluja Karl formirala se u četvrtak navečer, u vodama istočnog tropskog Atlantika uz kretanje prema zapadu, u smjeru Malih Antila. Međutim, prema prognozi, doći će do blagog okretanja smjera te bi Karl trebao zaobići otočje, ali se ne može isključiti njegov dolazak na Bermudu ili možda čak i do obale SAD-a. Na satelitskim snimkama Karl je dobro organizirana oluja kojoj smetnju u daljnjem jačanju pravi vjetar u višim slojevima atmosfere (wind shear).
Prognoze kažu da će se riješiti tih problemaa i do druge polovice sljedećeg tjedna postati i uraganom 1. kategorije.

Od Afrike kreće još jedan tropski val koji bi mogao iznjedriti i novi tropski sustav, a dugoročne prognoze najavljuju nastanak tropske depresije idući tjedan i putanju koja neće zaprijetiti kopnu.

Tajvan u iščekivanju novog tajfuna
Supertajfun Meranti za dlaku je izbjegao udar na kopno južnog dijela Tajvana, a čini se da će i s njegovim nasljednikom, nešto slabijim tajfunom Malakas biti identična situacija, samo na sjevernom dijelu otoka. Zapravo, već se i dogodilo, jer je Malakas prošao Tajvan sjevernije, bez direktnog udara na kopno. Tenutno je 3. kategorije i svoj put nastavlja u smjeru Japana gdje bi trebao stići u utorak, snagom tropske oluje.

Na istočnom Pacifiku još uvijek Orlene
Dugovječna Orlene proživjela je dva statusa uragana i dva povratka na tropsku oluju, ali čini se da joj se bliže posljednji sati, ne dirajući niti jedno kopno.
Puno opasnije od nje, čini se polje nestabilnosti koje se pojavilo blizu Acapulca, a koje treba pomno pratiti, jer postoji potencijal nastajanja opasnijeg tropskog sustava.

Sličan sadržaj