Potop za kraj ljeta na sjevernom Jadranu (FOTO, VIDEO)

Bojan/RIMETEO
Bojan/RIMETEO

Jeste li znali da je od 9. do 13. rujna u Rijeci zabilježeno 5 uzastopnih vrućih dana s 32.1°C 12. rujna, a inače ih u rujnu bude tek 1 (jedan)? Već u tom periodu znalo se da s ovim petkom nastupa ne samo izraženija promjena već sigurno oproštaj od ljeta, jer već 22. rujna nastupa i kalendarska jesen, a do tada se atmosfera neće oporaviti od ovog “šoka”.

A najavljeni šok stigao je u vidu izrazite promjene vremena koju nam je “skuhala” dolina s frontalnim poremećajem s Atlantika.

Kronologija događanja u Rijeci
Tako je četvrtak prošao u približavanju samog poremećaja, a oborine su uglavnom bile izolirana pojava. S prvim satima petka došlo je do približavanja veće oborinske mase, a ono što je uslijedilo u Rijeci negdje od 10 sati, kratko se i jasno može nazvati – potop!
Posebno je jakim pljuskom bio pogođen centar grada uz istočne predjele, a ubrzo šahtovi više nisu mogli progutati svu vodu, zbog čega se u pogođenim dijelovima grada više promet nije mogao odvijati bez poteškoća, a doslovno su tekli slapovi.
Zanimljivo je za istaknuti da je u samo tom jednom pljusku na automatskim postajama na istoku grada i istočnom prigradu palo i 70 mm kiše. Kiša je u Rijeci više-manje bila prisutna cijeli dan, uz tek manje pauze.
Oko 17h približio se i frontalni poremećaj, uz stvaranje ambijenta u samom gradu kao da će smak svijeta. Ubrzo su se iz te gomile oblaka počeli formirati opasni mamatusi, što je značilo da slijedi još jedna porcija intenzivnog padanja, ali ovaj put s naglom promjenom smjera vjetra koji je znattno ojačao te uz pojavu povremene grmljavine. To je potrajalo do negdje 18:30, na horizontu su se počele prikazivati i prekrasne boje zalaska sunca. Međutim, pogled na satelitsku snimku snimku otkrio je da je to razvedravanje bilo tek kratkotrajno, jer se kiša ponovno vratila uz jači oborinski val oko 22h., a i u trenutku pisanja ovog teksta (00:40) intenzivnim oborinama zahvaćeni su Istra, dio Kvarnera te Gorski kotar.

Poreč pod vodom

Još je dramatičnije od Rijeke bilo u Poreču koji je u poslijepodnevnim satima zahvaćen jakim grmljavinskim nevremenom. Nažalost, zabilježena je i materijalna šteta, a vatrogasci su imali dosta posla oko ispumpavanja vode iz privatnih i gospodarskih objekata.

 

Obilno i u Baški

Osim u spomenutim gradovima, obilne oborine pale su mjestimice i na sjevernim otocima. Apsolutni rekorder je Baška na otoku Krku, čija je postaja tijekom petka zabilježila gotovo 130 mm kiše. Na riječkom području već spomenutih 70-ak mm , a službeno u Rijeci 57 mm kiše. Van Rijeke još valja spomenuti Platak s 50-ak mm kiše, slično kao i u dijelovima Istre.

Kiša i dalje pada i padat će te će se brojke u kišomjerima samo povećavati tijekom subote, nedjelje pa čak i ponedjeljka, jer će se nastaviti promjenjivo ili pretežno oblačno vrijeme s povremenom kišom.

Nakon svega napisanog, nije teško zaključiti da je sjeverni Jadran (a posebno riječko područje) bio tijekom petka najhladniji u Hrvatskoj. U Rijeci je izmjerena najviša dnevna temperatura od 23°C. Istovremeno kad i u Osijeku 31°C.

 

Crikvenica – dolazak nevere, foto: Dario Grubišić

dario

Riječka kiša, foto: Dražen Suvić

suvić

Prolazno razvedravanje, foto: Bojan/RIMETEO

IMG_6368

IMG_6373

IMG_6375

IMG_6376

“Slap” u Rijeci, na Pećinama; autor: Nikola Jovanović

Ne morate skroz do Plitvica,ima i Pajol svoj veliki slap😀

Publicată de Nikola Jovanović pe Vineri, 16 septembrie 2016

I u noćnim satima nastavljaju se intenzivne oborine

Sličan sadržaj