Stiže promjena: Lokalno će pasti i obilnija kiša

201609151045-ir-eur-mr-m

Početkom ovog tjedna najavili smo da nas od petka očekuje pogoršanje vremena s dosta kiše i padom temperature zraka. Stigao je i četvrtak, a situacija za petak nije se promijenila.

Nakon većeg dijela tjedna, u kojem je glavno obilježje vremena u PGŽ bila promjenjiva naoblaka uz pojavu lokalnih nestabilnosti, s približavanjem poremećaja s Atlantika primat će preuzeti kiša, koja će lokalno biti i obilnija, a moguće su i izraženije grmljavinske nestabilnosti.

Ukratko ispričano, situacija s vremenom do kraja tjedna odvijat će se na sljedeći način. Našim krajevima približava se dolina s hladnom frontom koja je sve bliže, a vidi se to i po trenutnom obilježju vremena gdje je naoblaka već zahvatila cijeli sjeverni Jadran i gorske krajeve, a oborina ima na otvorenom moru sjevernog Jadrana te u Italiji. Do kraja dana ne očekuje se neka značajnija promjena, iako će zapadna i južna Istra do kasno navečer možda dobiti i nešto kiše.

U Rijeci je ona moguća nakon ponoći te posebno u drugom dijelu noći kada će oborinama biti zahvaćen i veći dio sjevernog Jadrana. Do podneva će se kiša proširiti i na cijeli Gorski kotar, a u međuvremenu malo i prestati mjestimice uz obalu. Dodatno jačanje oborina očekuje se u petak navečer kada će lokalno biti i izraženijih grmljavinskih nestabilnosti.

Tijekom subote nastavit će se promjenjivo oblačno i nestabilno vrijeme, s povremenom kišom ili pljuskovima uz mogućnost grmljavine. Manja oborinska pauza moguća je kasno poslijepodne i prema večeri. U subotu kasno navečer vraćaju se intenzivnije oborine, a opet će biti zahvaćen veći dio sjevernog Jadrana i dio Gorskog kotara.

Uvod je to u oblačnu i kišovitu nedjelju, posebno u gorskom području. Tada će stići i hladna fronta s kojom će se potkraj dana promijeniti i strujanje s južnog na sjeverno uz osjetniji pad temperature zraka, posebno u gorju. Stvorit će se dojam prave jeseni.

KIŠA – Lokalno može pasti između 50 i 100 mm kiše. Najviše oborina očekuje se na riječkom području i na zapadu Gorskog kotara kao i dijelovima Istre.
VJETAR – Veći dio vikenda puhat će umjereno do jako jugo, u gorju jugozapadnjak. S prolaskom hladne fronte u nedjelju, kasno poslijepodne i navečer zapuhat će sjeverac i sjeveroistočnjak, na moru bura i tramontana.
OSVJEŽENJE/ZAHLADNJENJE – konkretniji pad temperature očekuje se u nedjelju kada će u gorju temperatura biti oko 15°C, a na obali i otocima oko 20 ili tek malo iznad. Prije nedjelje manji pad temperature moguć je već tijekom petka i subote.

Prema najnovijim prognostičkim materijalima i ponedjeljak bi nastavio u istom smjeru uz svježije vrijeme s povremenim oborinama, a smirivanje i stabilizaciija vremena vidi se tek u drugoj polovici sljedećeg tjedna.


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE, koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.
——————————————-
Svi NEREGISTRIRANI korisnici koji žele PROGNOZU NA ZAHTJEV za točno određenu lokaciju u točno određeno vrijeme, mogu je dobiti ISKLJUČIVO na broju 060 590 590 gdje na jednoj od opcija ostavljaju lokaciju i vrijeme, te kontakt mobitel na koji šaljemo prognozu.
REGISTRIRANI korisnici svoju prognozu na zahtjev mogu zatražiti i nama u inbox ili putem maila.

Sličan sadržaj