IMOTSKI: CRVENO JEZERO DUBOKO 255 METARA

Proteklog vikenda napokon je riješen misterij dubine Crvenog jezera u Imotskom.
Instrumentima je izmjereno da dubina iznosi 255,4 metra čime je potvrđeno da se dno jezera nalazi ispod morske površine. Bitno je napomenuti da je trenutno vodostaj jezera prilično nizak te da dubina vode u proljeće može premašiti 300 metara, pišu Imotske novine.

Dubina je izmjerena uz pomoć mini ronilice s kamerom i nizom senzora nakon opsežnih priprema koje su trajale 15 dana, a mjerenje je obavljeno u suradnji entuzijasta iz Speleološkog odsjeka HPD Imotski, stručnjaka splitskog fakulteta Građevinarstva, arhitekture i geodezije te zagrebačkih speleoronitelja. Instrumenti spušteni na dno ostat će tamo nekoliko mjeseci kako bi se prikupljali podaci vezani uz jezero.

Šef HPD-a Imotski, Veljko Ujević, izjavio je za portal Podbalje: “Zbog olupina automobila i aviona iz drugog svjetskog rata, nije se moglo doći do potpunog dna. Kada njih ne bi bilo, vjerojatno bih samo za jedan metar voda bila dublja. Do brojke 255 u sredini jezera, došli su oko 15 sati, a nakon toga u vodi su boravili još 3 sata. U 18.05, naši su junaci konačno izišli iz jezera i zaokružili cijelu akciju na dubini od 255 metara”.

Ponešto o akciji kazao je i jedan od sudionika, pilot hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Ivan Selak: “Bili smo s podmornicom na dnu jezera i dubini od 255 metara. Bila je to poprilično zahtjevna akcija, zato jer se radi o velikoj dubini i o robotu koji može ići i do dubina od 300 metara. Napravili smo presjek svakih 10 metara s podmornicom i njom ucrtali dubinu, tako da će se moći napraviti kompletna 3D represija ove jame. Dosad se je pogrešno mislilo, da je donji dio jame puno širi, nego ovaj gornji dio. Otkriveno je, nažalost, i par olupina od automobila, guma, no ostatke od borbenih aviona nismo našli jer se sediment jezera stalno ruši, tako da, ako avioni i postoje, oni su dolje ispod. Izuzetno sam zadovoljan viđenim. Tko nas o borbenim avionima u Crvenom jezeru laže, sada više nije ni bitno, kada je veliki misterij u Imotskom napokon riješen”.

Izvor: Index.hr

Sličan sadržaj