Intenzivnom toplinskom valu u Indiji ne nazire se kraj | Temperature zraka prelaze 50 °C

Intenzivna toplina čvrsto je zagrlila sjever Indije, kao i susjedni Pakistan, a potrajati će sve do sredine lipnja.


Vrućina je započela diljem središnje i sjeverne Indije krajem svibnja i intenzivirala se prošlog tjedna, a s mnogo lokacija, uključujući New Delhi, pristižu informacije o najvišim temperaturama zraka u godini.

Četvrtak, petak i subota bili su najtopliji dani ove godine u Nacionalnoj glavnoj regiji (NCR). Temperature su u četvrtak narasle na 46,8 °C na Međunarodnoj zračnoj luci Indira Gandhi u New Delhiju. Tijekom petka i subote vladali su slični vremenski uvjeti, a temperature zraka bile su oko 46 °C.

Vrlo visoke temperature zraka od 42-47 °C zadržat će se u sjevernoj Indiji i Pakistanu barem još i idućeg tjedna. Temperature mogu doseći i paklenih 50 °C!


Grad Churu pretrpio je takvu vrućinu od subote do ponedjeljka kada su temperature zraka dosegle ili premašile 49 °C.

Dalje na zapadu, temperatura zraka se popela na 51,1 °C u Jacobabadu u Pakistanu, tijekom proteklog vikenda. Toplina ovog tjedna neće biti toliko ekstremna; međutim, predviđaju se dnevne visoke temperature od 44-49 °C.

Nažalost, ne očekuje se da će se ova vrućina uskoro ublažiti, jer prevladava suho vrijeme, a monsunske kiše ostaju daleko od sjeverne Indije i Pakistana.

 

Sličan sadržaj