Island službeno objavio prvu “smrt” ledenjaka

Satelitske snimke ledenjaka Okjokull snimljene 7. rujna 1986. (lijevo) i 1. kolovoza 2019. Glaciolozi su oduzeli Okjokullu njegov status ledenjaka 2014. godine, prvi za Island. PHOTOS: EPA-EFE / NASA, AFP / NASA

Island je u nedjelju službeno objavio prvu “smrt” ledenjaka u toj zemlji tijekom ceremonije kojoj je nazočila i premijerka Katrin Jakobsdottir, objavile su agencije.

Okjokull – ili skraćeno Ok – izgubio je status glečera 2014. jer zbog otapanja tijekom 20. stoljeća više nije zadovoljavao kriterije za klasifikaciju u red ledenjaka. To je prvi od stotinu ledenjaka koji se otapaju zahvaljujući klimatskim promjenama.

Geolog Oddur Sigurdsson otkrio je spomen-ploču kojom se označava “smrt ledenjaka”, a koja sadržava  “pismo budućnosti” odnosno poruku budućim generacijama, u ceremoniji kojoj je nazočila i bivša irska predsjednica i odvjetnica za ljudska prava Mary Robinson

Ceremoniji su također nazočili brojni znanstvenici i stanovnici područja zapadnog i središnjeg dijela Islanda.

Znanstvenici vide otapanje ledenjaka kao jedan od brojnih znakova zatopljenja koje klimu na Zemlji dovodi do opasnih granica.

Na ploči je među ostalim napisano: “U idućih 200 godina očekuje se da će svi naši glavni glečeri ići istim ovim putem. Ovaj spomenik podižemo kako bi se vidjelo da mi znamo što se događa i što je potrebno učiniti”. (HINA)

Sličan sadržaj