ISLANDU SNIJEG, ŠPANJOLSKOJ POPLAVE, ITALIJI NEVREMENA

Sjeverozapad Europe pogođen je jednom od najjačih oluja novijeg doba. U Danskoj su mjereni rekordni udari vjetra od preko 200 km/h, a ovakvu oluju u Nizozemskoj ne pamte. U južnoj Britaniji uz orkanske udare vjetra pala je lokalno i veća količina kiše.

Nakon što je pogodila dijelove Britanije oluja je dodatno jačala u Sjevernom moru i obrušila se svom snagom na europsko kopno.
Sa stražnje strane oluje došlo je do izražene sjeverozapadne struje koja je sa Grenlanda u smjeru Islanda povukla veću količinu hladnog zraka pa je na Islandu početkom tjedna bilo lokalno i izraženijih snježnih oborina (slika).
Istovremeno, “rep” oluje preko hladne fronte “udario” je na Sredozemlje, pa je na Balearima pala i izraženija količina kiše, a poplavljeno je i poznato turističko središte Palma de Mallorca.

Kraj mjeseca listopada obilježila je intenzivna olujna aktivnost u Mediteranu. Na području talijanskih otoka Sardinije i Sicilje zabilježena su i jača nevremena. Slično je bilo i na Malti, ali i prekomorskim susjedima iz Afrike.

Na trenutnoj satelitskoj snimci Europe nema promjene u sinoptičkoj situaciji, Atlantik niže ciklonu za ciklonom, a nešto od toga će doći i do naših krajeva sad za vikend te posebno u novom tjednu.

Sličan sadržaj