STIŽE NAOBLAKA, IDUĆIH DANA JAKO PUNO KIŠE, U PONEDJELJAK PO VISINI PROLAZNO ZAHLAĐENJE


Ispratili smo listopad i ušli u mjesec studeni, a neku bitniju razliku u vremenu nismo osjetili. I na kraju listopada i na početku studenoga oblaci su nas zaobišli. Međutim, neće tako dugo ostati.

Ovaj blagdanski petak u većem dijelu ne samo naše županije nego i Hrvatske obilježilo je stabilno vrijeme sa sunčanim razdobljima te iznadprosječnim temperaturama. Pogledajte samo fotografiju iz Dubrovnik (ispod) Daniela Pavlinovića koji je snimio plažu punu kupača. Dubrovnik jedanas u 14h mjerio 23°C, a temperatura mora iznosila je 21°C. Idealno vrijeme za kupanje, bez velike amplitude između zraka i mora.

Rijeka naravno nije Dubrovnik pa je petak prošao u znaku promjenjivo oblačnog vremena i temperaturu u 14h od 17°C, dok je more na Kvarneru pogodno za kupanje samo najhrabrijima, a njegova temperatura je 18 ili 19°C.
Foto: Sanjin Monjac

Zaboravite priču o suncu i moru, bit će kupanja, ali onog na kiši. Sa sjeverozapada se preko Italije prema našem području premještaju oblaci kao uvertira onoga što će obilježiti vrijeme idućih dana, sve tamo do srijede.
Jak poremećaj na Atlantiku širi svoju dolinu s hladnom frontom prema Alpama, zbog čijeg će prodora tijekom nedjelje doći do formiranja ciklone nad Italijom.
Navedena će ciklona djelovati na vrijeme donoseći kišu i nestabilnost.

U subotu kiše može biti posvuda duž hrvatske obale, a pritom malo izraženija može biti na području južno od Novog Vinodolskog pa prema zadarskom području. Ne očekuju se znatnije količine kiše jer još ni ciklona neće biti formirana.

U nedjelju oborinska fronta donijet će jačanje i širenje oborina i na unutrašnjost zemlje, a osim kvarnerskog područja i Gorskog kotara lokalno izraženije kiši može biti i u većem dijelu unutrašnjosti Hrvatske. Tijekom nedjelje bit će i vjetrovito uz jugo i jugozapadnjak koji lokalno mogu biti čak i olujni, posebno na obali.

Noć na ponedjeljak dovest će do okretanja vjetra na sjeveroistočni smjer uz pad temperature zraka. Za vrijeme tog pada temperature možda malo susnježice ili čak i snijega padne u najvišem gorju Gorskog kotara. Zatim će do jutra zahlađenje po visini se povući uz jačanje jugozapadnog vjetra i novo zatopljenje.

Utorak će nastaviti u sličnom tonu, a vidljivo je i dosta kiše. Ciklona bi trebala biti pozicionirana u sjevernom Jadranu. Krajem utoka zapuhala bi bura koja bi označila počtak prolazne stabilizacije.

Dakle, vrlo dinamično vrijeme je pred nama, lokalno može pasti i preko 150 mm kiše, posebno na Kvarneru i u Goraskom kotaru, dok bi unutrašnjost Hrvatske i Dalmacija trebali dobiti manje kiše.

Omišalj, foto: Sanjin Monjac

Senj, Ante Petty

Lošinj, Sandro Puncet

Gumanac iznad Klane, foto: Damir Miškulin

Sličan sadržaj