PET EFEKATA ZBOG POMJERANJA SATA


Osim toga što smo pomicanjem kazaljki jedan sat unatrag, zadnje nedjelje u listopadu dobili i jedan sat više za spavanje, istraživanja otkrivaju da taj postupak sa sobom vuče i pet efekata.

Prvi efekt je porast broja prometnih nezgoda. Namjerno ili ne, zbog poremećenog bioritma, zamijećen je povećani broj prometnih nezgoda u prvih nekoliko dana, nakon šo se sat pomakne naprijed ili natrag. Očito vozačima manjka koncentracije što dovodi do mogućnosti ugrožavanja života.

Na drugom mjestu nalazi se povećan broj ozljeda na radnom mjestu. Razlog je gotovo identičan. Organizam se odmah ne privikne na nove “uvjete” i dolazi do pomanjkanja koncentracije zbog koje dolazi do pogrešaka i ozljeda na poslu.

Srčani udari i njihov porast na trećem su mjestu. U Švedskoj je 2008. godine provedeno istraživanje u kojem se došlo do zaključka, da u prva tri dana nakon promjene računanja vremena, vjerojatnost srčanih udara veća je za 5%.

Četvrti razlog nema mogućnost smrtnih posljedica, ali je poguban za poslodavce. 2012. godine u SAD-u provedeno je ispitivanje u kojem je značajan broj ispitanika potvrdio da zbog nedostatka koncentaracije, u prvim danima nema motivacije za rad pa vrijeme koriste boraveći na internetu u privatne svrhe, čime poslodavci u tim danima gube znaajan novac.

Osim što vam oblačno vrijeme s puno vlage može biti uzrok glavobolji, to vam se može dogoditi i kada se promijeni računanje vremena. Naše tijelo savršen je mehanizam u kojem sve funkcionira u savršenom redu. Taj bioritam struji kroz tijelo svaki dan, kontrolirajući raspoloženje, glad, želju za spavanjem…
Pomjeranjem sata organizam odmah “skuži” razliku i trebaju mu tjedni dok se ne privikne novom ritmu, a do tada možete iskusiti vrlo jake glavobolje.

Dakle, osim što mjenjanjem računanja vremena činimo uslugu svom novčaniku, možda veću štetu radimo organizmu, a zdravlje bi nm svima trebalo biti na prvom mjestu.

Sličan sadržaj