Istraživači pronašli 5 neotkrivenih stakleničkih plinova

Carbon Pollution

Dva nova znanstvena istraživanja otkrila su pet novih umjetnih stakleničkih plinova koji mogu igrati ulogu u promjeni klime i ozonskog omotača.

Povećanje emisije stakleničkih plinova vodi tome da veća količina topline ostaje u nižim slojevima atmosfere, što rezultira zagrijavanjem površine Zemlje. Klimatski modeli prilikom svojih proračuna imaju već uračunatu emisiju stakleničkih plinova. Porast emisije stakleničkih plinova može biti uzrok ekstremima u globalnom vremenu na dugi rok, kao što su toplinski valovi, suše i jake oborine. Međutim, vrlo je teško okriviti bilo koji ekstremni događaj za klimatske promjene.

Otkriće tri klorofluorugljika (CFC) i jednog hidroklorfluorugljika (HCFC) objavljeno je 9. ožujka 2014, u časopisu “Nature Geoscience” od strane istraživača iz Velike Britanije, Njemačke, Australije, Francuske i Nizozemske.

Sa svojim sadašnjim koncentracijama, novi plinovi ne predstavljaju veliku opasnost za ozonski sloj jer su deset do sto puta manje od onih poznatih sedam vrsta CFC, koji su najzastupljeniji.

Posljednji plin pod oznakom PFTBA otkriven je od strane istraživača iz Toronta i proizvođača automobila Ford.

Foto: AP Photo/Rick Bowmer, File

Sličan sadržaj