Istraživanja sugeriraju da javnost gubi interes o klimatskim promjenama

thumb
Nakon vrhunca u 2006., interes javnosti za klimatske promjene drastično opada, pokazuju nove studije.

“Kako bismo mogli procijeniti interes javnosti o klimatskim promjenama, ispitali smo broj pretraživanja pojmova “globalno zatopljenje” i “klimatske promjene”, počevši od 1.1.2004. Cilj našeg istraživanja je prikaz trenutnog stanja zainteresiranosti u SAD-u, ali i na globalnoj razini”, izjavili su autori ove studije.

U kolovozu 2006. godine, broj upita o globalnom zatopljenju se znatno povećao, no na to je utjecalo izdavanje popularnog filma “Neugodna istina” autora Al Gorea. Nakon toga, trendovi pretraživanja tih pojmova na Googleu su u konstantnom padu.

Zanimljiva činjenica je da uragani Katrina i Sandy također nisu bili mnogo pretraživani, iako su zauzeli mnogo medijskog prostora.

Razmatra se vjerojatnost da su dva velika medijska događaja promijenila mišljenje javnosti.

Prvi događaj je skandal hakiranja računala na Sveučilištu East Anglia, zbog kojeg je objavljeno na tisuće privatnih e-mailova između znanstvenika na području klimatskih promjena.

Drugi događaj je višestruko kritiziran projekt Međunarodni panel o klimatskim promjenama, tj. njegovo četvrto izvješće o topljenju Himalajskih ledenjaka, u kojem se potkrao veći broj manjih grešaka. Ta dva događaja uvelike su utjecala na nepovjerenje i promjenu mišljenja javnosti.

Ipak, učinak tih događaja je samo dio problema. Interes javnosti bio je u opadanju i prije nego što su se dogodila ta dva skandala.

Foto: NASA Goddard Space Center

Sličan sadržaj