U Hrvatskoj vodostaj Save pao za dva metra: Slabi pritisak na nasipe

Vodostaj rijeke Save u nekoliko je posljednjih dana pao za dva metra i još treba pasti za nekih četrdesetak centimetara kako bi se proglasile redovne mjere obrane od poplava, a tada bi se život u Županji trebao vratiti u normalu, kazao je županjski gradonačelnik Davor Miličević rekavši kako ipak još treba biti na oprezu i do daljnjega nadgledati Savu.
Od-velikih-voda-Save-zasticen-samo-Zagreb-u-Posavini-sustav-nije-do-kraja-izgraden_ca_large

»Sava opada i pritisak vode na nasipe je puno manji, a u korist nam ide i sunčano vrijeme koje isušuje nakvašene nasipe«, istaknuo je Miličević pozdravivši što je, kako je kazao, država preuzela glavnu ulogu u provedbi potrebnih mjera na ugroženim i poplavljenim područjima.

Po njegovim riječima, nevjerojatno je da je voda u poplavama koje su pogodile Hrvatsku, BiH i Srbiju stvorila jezero promjera većeg od 100 kilometara.

»Iz ovoga moramo izvući pouku i pripremiti se kako se ovo više ne bi ponovilo«, poručio je ustvrdivši kako u ovom trenutku pristiže čak i previše humanitarne pomoći te ju je sve teže smjestiti. No, izrazio je bojazan da će, za nekoliko mjeseci, kada se mještani evakuiranih sela počnu vraćati u svoje domove, pomoć presahnuti, a i tada će biti iznimne potrebe za njom jer će se ljudi vratiti u prazne kuće, bez igdje ičega.

Spomenuvši javne radove koje je država najavila, Miličević je kazao kako je Grad Županja podnio zahtjev za upošljavanjem stotinjak osoba na javnim radovima.

Vodostaj rijeke Save kod Županje u 9 sati iznosio je 989 te je u posljednja dvadeset i četiri sata vodostaj kod toga grada opao za 24 centimetra. Sava kod Županje u prosjeku opada za centimetar svakoga sata. (HINA)

Sličan sadržaj