Iz ljeta u zimu u 48h: U španjolskom Alicanteu nakon vrućine u subotu, rekordna kiša i pad temperatura

Ovaj prekrasni španjolski grad sa slike, čini se kao raj na Zemlji u kojem ljubitelji sunca i ljeta dođu na svoje. Međutim, izgled vara.
Alicante je grad od preko 300 tisuća stanovnika smješten na jugoistoku Španjolske u istoimenoj pokrajini, a obilježava ga blaga mediteranska klima zimi i vruća ljeta.

Ovog južni dijelovi Španjolske našli su se na udaru vala vrućine koji je prouzročila Azorska anticiklona pa je u subotu izmjereno 34.8°C u Alicanteu, što je apsolutni maksimum za ožujak i travanj i najveće očitanje temperature ikada, ako se izuzmu lipanj, srpanj i kolovoz.

Samo 36-48h kasnije totalni obrat! Temperatura je drastično pala, u pokrajini su se mjerile vrijednosti od 1 do 12°C, pala je velika količina kiše uz stvaranje poplava.
U gradu Alicante palo je 137 mm u 24h, a samo u jednom satu palo je 48.8 mm. Ova 24h vrijednost treća je najkišovitija u 80 godina mjerenja.
Godišnji prosjek oborine iznosi 311 mm pa nije teško zaključiti da je samo u jednom danu u Alicanteu palo čak 40% godišnjeg prosjeka.

Foto: AcademiaSerfa

1

2

3

Sličan sadržaj