Zimska oluja Stella pogodila sjeveroistok SAD-a, poginule najmanje tri osobe (FOTO)

Nakon blage zime u SAD-u, umjesto proljeća, ponovno se događa zimska priča. Oluja Stella pogodila je sjeveroistok zemlje, donoseći i do metar snijega. Iako su količine snijega na brojnim lokacijama vrlo velike, neki garadovi na obali izbjegli su najgore, unatoč brojnim upozorenjima koja su izdana.
U nevremenu je poginulo najmanje troje ljudi, otkazano je 6 tisuća letova.

Snijeg je još za vikend te početkom tjedna padao na Srednjem zapadu i na području Velikih jezera pa je u Chicagu izmjereno i 15 cm, čime je prekinut rekordan “post” bez snijega na tlu. Službeno ga nije bilo od zadnje dekade prosinca 2016. godine pa čak niti siječnja i veljače, što se nije dogodilo od početka mjerenja.

S odmicanjem ponedjeljka oluja je naglo jačala ispred istočne obale te je u večernjim satima snijeg zahvatio Virginiju i Pennsylvaniju. Najveći snijeg zabilježen je na sjeveroistoku Pennsylvanije te u državi New York gdje je za najjačeg padanja intenzitet bio 7 cm na sat, a u Leonardsvilleu (New York) izmjereno je 86 cm snijega.

Uz snijeg treba naglasiti i jak sjeveroistočnjak koji je stvorio mećavu, vijavicu i zapuhe uz iznimno lošu vidljivost. Srušena su stabla i dalekovodi pa je dolazilo i do prekida električne energije. Obilna oborina dovela je do poplava na području New Jerseya, a ponegdje je čak i padala kiša koja se smrzava u dodiru s podlogom.

Sam grad New York ostao je pošteđen glavnine oluje pa je tako u Central Parku izmjereno 18 cm snijega, a prognoziralo se i do pola metra. Svejedno, možda obilna količina nije pala u New Yorku, ali prosječnih 30-60 cm snijega u unutrašnjosti sjeveroistoka više su nego dovoljan razlog da se Stella proglasi jednom od najjačih snježnih oluja u ožujku koje su pogodile SAD te sigurno konkurira za najjaču snježnu oluju ove zime.

Naslovna: Washington; AP Photo/Evan Vucci

Afton, New York. (Photo/Brent McGrady)

Boston, (AP Photo/Michael Dwyer)

Wilkes-Barre, Pennsylvania. (Photo/Twitter korisnik@DaveSkutnik)

Brooklyn, New York,(Photo/Instagram korisnik/Terenaspatrick)

Photo/Narragansett Emergency Management Association

Sličan sadržaj