Stabilizacija vremena do subote, potom nestabilno i svježije razdoblje

Kiša je u Rijeci zadnji put padala u noći sa 6. na 7. ožujka kada je i izmjereno 19 mm kiše. Od tada do danas traje stabilizacija vremena uz iznadprosječne temperature tijekom dana te prosječne temperature u jutarnjim satima. Stabilizaciju je pokrenula prva “marčana” bura čiji je udar i u Rijeci iznosio 76 km/h. Puhala je kratko, ali udarno te prouzročila brojne poteškoće u prometu.

Tek koji dan nakon nje, 10. ožujka dogodila se i druga, osjetno slabija i nezapaženija bura koja je imala i nešto izraženiju sjevernu komponentu. Svojom glavninom pogodila je Dalmaciju (Makarska 159 km/h, Dubrovnik 108 km/h, Split 94 km/h, Zadar 72 km/h). I dok je prva bura imala negativan utjecaj na temperature, kod druge je temperatura čak i rasla (fenski efekt).

Od početka stabilizacije vremena 7. ožujka pa sve do danas, najviša temperatura u Rijeci iznosila je 18.5°C (9. ožujka), a najniža 3°C (13. ožujka). Vidljivo je iz ovoga da se tijekom dana proljeće itekako osjeti, ali se isto ne može reći za noćne i jutarnje sate.


Ostatak županije

Vrlo slična priča može se primijeniti i za otoke. Zadnji put je kiša u Malom Lošinju padala 6. ožujka, a od tada do danas, cijelim područjem dominira sunce. Noći su svježe, a dani topli. Temperatura je 9. ožujka rasla i do 17.2°C, dok je najniža izmjerena 13. ožujka (6.2°C).
Rab ima vrlo slične podatke. Najtoplije je i na ovoj lokaciji bilo 9. ožujka, 19.3°C, dok je 13. ožujka izmjerena najniža temperatura od 5.2°C. U Rabu je prva bura imala udare do 68 km/h, s time da su jači udari izmjereni od strane juga, 76 km/h (5. ožujka).
Parg je od svih glavnih postaja u PGŽ najhladniji, što je i razumljivo, jer se nalazi na nadmorskoj visini od preko 800 metara. Najtopliji dan bio je 9. ožujka s izmjerenih 13.5°C, 9. ožujka te najnižih -3.6°C, 13. ožujka.

Ostatak Hrvatske: U Osijeku malo snijega
Iako je stabilizacija u PGŽ na snazi od 7. ožujka, isti slučaj nije svugdje u Hrvatskoj, naročito nije tako u Slavoniji. Zbog dotoka vlažnog i nestabilnog zraka s istoka oblaci su svakodnevica, pojava magle i slabih oborina. Uglavnom je riječ o kiši, a u nedjelju ujutro u Osijeku i Gradištu prolazno je padao i snijeg, ali nije seprimao za podlogu.

Anticiklona na snazi do vikenda
Ogranak anticiklone sa zapada Europe podržava stabilno vrijeme zbog čega je tlak povišen ili visok. Tijekom dana je ugodno, noću je svježe ili hladno, što znači da je zima još itekako prisutna. Srijeda će biti i dosta vjetrovita, uz sjeverozapadnjak na otocima koji može i pojačano puhati.
U četvrtak će vjetar oslabjeti, a u drugom dijelu petka zapuhat će jugo, koje će za vikend biti umjereno do jako. U gorju će ojačati jugozapadnjak.
Prije svakog dolaska fronte, s prednje strane ojačaju vjetrovi južnog smjera, a posebno se to osjeti na otocima te u Gorskom kotaru.


Početak nestabilnijeg razdoblja

Anticiklona će oslabjeti krajem tjedna kad će se sa sjeverozapada Europe spustiti frontalni poremećaj koji će prouzročiti stvaranje ciklonalnog centra na Sredozemlju. Bit će to početak, jednog nestabilnog razdoblja, s dosta kiše te svježine, a na otocima i u gorju i jako puno vjetra južnih smjerova. Temperature neće biti visoke kao prijašnjih dana, ali će biti iznad prosjeka za doba godine.

Sve je izvjesnije da će u drugoj polovici sljedećeg tjedna doći i do znatnijeg pada temperatura pa čak neki modeli sugeriraju i mogućnost snijega za gorje, ali će sve biti jasnije idućih dana.

Sličan sadržaj