Prva “marčana” bura: Na Krčkom mostu udar od 166 km/h, bura prevrnula i kamion s prikolicom

U meteorologiji se malo stvari može nazvati fiksnima odnosno nepromjenjivima. Međutim, iz godine u godinu bura u ožujku je konstanta. Čak je preciznija i od svisca Phila. Prema pučkoj meteorologiji, u ožujku se moraju dogoditi tri (marčane) bure kako bi moglo doći proljeće.
Nekad se dogodi da nakon tih bua i ne dođe odmah proljeće, ali naglasak je na burama koje nikad ne iznevjere.

Tako je prva došla točno po “voznom redu”, u noći s ponedjeljka na utorak i odmah pokazala svoju žestinu. Na Krčkom mostu izmjeren je udar od 166 km/h, na Prizni 119 km/h, u Bakarcu 108 km/h, u Senju 104 km/h te na Hreljinu 101 km/h.
Olujno je puhalo i na riječkom području, izdana su brojna ograničenja i zabrane od strane HAK-a, a u prekidu je i pomorski promet riječkim okružjem.
Vjetar je kod rotora između Križišća i Šmrike prevrnuo i kamion s prikolicom, a u nesreći nije bilo ozlijeđenih.

Bura je nastala kao posljedica razlike u tlaku između sjevera i juga, s centom ciklone na jugu Italije,a kako se njeno popunjavanje očekuje u drugom dijelu srijede, tada će i bura oslabjeti.

Zbog dotoka nestabilnog zraka, unatoč buri nije se razvedrilo. Većinom je oblačno vrijeme s kišom bilo tijekom noći i prijepodneva. U Gorskom kotaru i Lici je bilo i snijega, osobito u najvišem gorju. Na Zavižanu ga ima i više od jednog metra. Snijeg je padao većinom u višem gorju iznad 1000 metara, dok je niže bilo susnježice ili kiše.

Prema podatku DHMZ-a od utorka u 7h, najviše oborine palo je na riječkom području u Gorskom kotaru te na otoku Lošinju, a najmanje na otoku Rabu. Uglavnom se radi od 20 do 40 mm oborine.

Stabilizacija nastupa od srijede kada će i sunca biti više.

Naslovna iliustracija

Trajekt Prizna-Žigljen; Lucijan Španić
Omišalj; Dalibor Jud
Crikvenica; Dario Grubišić
Prevrnut kamion; Marin Aničić / Novi list

Sličan sadržaj