Pacifički vatreni krug: Seizmički najaktivnije područje na Zemlji

https://sites.google.com/site/volcanoesandtheringoffireurja/

Protežući se na više od 40 tisuća kilometara u obliku konjske potkove, Pacifički vatreni krug (ili prsten) kako mu i sam prvi naziv kaže, okružuje Tihi ocean. Dom je jednoj od najjačih, najopasnijih i najsmrtonosnijih prirodnih sila na svijetu, istovremeno ulijevajući strahopoštovanje, svakome tko se u tom području nalazi.

Strahovita geološka energija područja zaslužna je za preko 90 % svjetskih potresa, a tri četvrtine svih vulkana na Zemlji nalazi se u “krugu vatre”.
Nije bez razloga dobio taj naziv. Više od 450 vulkana nalazi se na tom području, a njihove reakcije posljedica su pomicanja Zemljine kore duboko ispod površine.

Najsmrtonosniji tsunami u povijesti nastao je u Indijskom oceanu, kao posljedica potresa od 9.1 po Richteru,2004. godine. Izgubljeno je 230 tisuća života u 15 zemalja. 2011. još jedan devastirajući tsunami pogodio je Japan, nakon snažnog potresa koji se dogodio u moru uz samu obalu. Ovakvi događaji uzrokovani su interakcijom između litosfernih ploča na područjima rasjeda.

Ploče se konstatno dodiruju i pritišču, stvarajući pritisak i kad jednom taj pritisak postane neizdrživ dolazi do pucanja ploča ili podvlačenja jedne pod drugu, pri čemu nastaju potresi upravo na mjestima najjačeg pritiska.
Ista sila koja stvara potrese, stvara i planinske lance, odnosno supervulkane u podmorju.

Magma u utrobi vulkana uvijek teži površini stvarajući tlak i plinove. Jednom kad ta vrućina s plinovima i tlakom postane kritična, dolazi do erupcije vulkana. Procjenjuje se da se u “krugu” dogodi oko 80 erupcija svake godine. Iako se erupcije stvaraju na različitim lokacijama u različito vrijeme, one su poptpuno povezane i dio jednog sustava.

U Pacifičkom vatrenom krugu veliki je broj aktivnih i ugaslih vulkana. Međutim, to što ugasli vulkani “spavaju” ne znači da se ne mogu i “probuditi”. Zapravo posve je normalno da vulkani miruju stotinama ili tisućama godina, a onda naglo “ožive” i uslijedi aktivno razdoblje.
Ljudi žive u prosjeku 70 do 80 godina, a vulkani stotinama ili tisućama godina.