Izgledi vremena do kraja tjedna

null
Danas je na području naše županije prevladavalo promjenjivo oblačno vrijeme i uglavnom bez kiše, ali sinoptička situacija se polako mijenja. Noćas fronta s Atlantika stiže u Sredozemlje i uzrokovat će stvaranje plitke ciklone iznad Genove, koja će u našoj županiji tijekom sutrašnjeg dana ponegdje donijeti obilnije oborine.

Glavnina oborina očekuje se sutra u drugom dijelu dana i prema večeri. Zapuhat će jako do umjereno jugo ponegdje s olujnim udarima.

Tijekom srijede u jutarnjim satima još je ponegdje moguća vrlo slaba kiša, a zatim od sredine dana razvedravanje i djelomice sunčano vrijeme. Vjetar će okrenuti na sjeverne smjerove uz manji pad temperature zraka. U četvrtak veći dio promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja, u noći postupan porast naoblake što je uvod u novu promjenu vremena koja nam slijedi tijekom vikenda.

Ciklona s Atlantika će po starom dobrom običaju spuštanjem svoje hladne fronte u zapadno Sredozemlje uzrokovati formiranje nove ciklone tijekom subote, uz obilne oborine. Putanja ciklone neće biti uobičajena sa zapada prema istoku Europe, već će se ona kretati svojim centrom iz zapadnog Sredozemlja preko sjeverne Italije i Jadrana, dalje prema sjeveroistoku. U prijevodu to znači, da ćemo se nalaziti konstantno u njezinom toplom sektoru, odnosno s njezine prednje strane uz južno strujanje zraka.

Prognostički materijali vide mogućnost povratka zime i konkretnijeg zahlađenja tek oko 25.1. Anticiklona s Azora bi jačala prema sjevernom Atlantiku odnosno Islandu i Grenlandu, dok bi između Skandinavije i V.Britanije također jačala anticiklona, što bi konačno napravilo pravi blok iznad Atlantika. Takav raspored baričkih sustava konačno bi omogućilo spuštanje hladne zračne mase u Sredozemlje.
Prikaz ECMWF modela 23.1.2014.
null
Jedini problem je što se radi o vremenskom periodu dužem od desetak dana, ali potencijala za takav scenarij svakako ima.
Naslovna: Satelit NASA

Sličan sadržaj