Vremeplov: Rekordnih 68 cm snijega u Zagrebu 14.1.2013

Dana 14.1.2013. u 19 sati na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) bilo je objavljeno kako je u Maksimiru izmjerena visina snijega od 68 centimetara, što je najviša visina snijega napadalog u jednom danu od kada se na tom mjestu postoje mjerenja, od 1949. godine. Identično je izmjereno i na Sljemenu, Ogulin je imao 76 cm, Karlovac 59 cm, dok zanimljivo, Zavižan je ostao na 135 cm bez centimetra novog snijega u periodu od 7 do 19h.

Vratimo se Zagrebu. Snijeg je prestao padati oko 17:30h ali je već do tada zadao glavobolju Zagrepčanima, koji su ujutro zbog prometnog kolapsa kasnili na posao, a poslijepodne zbog istog tog kolapsa satima putovali od radnih mjesta do domova.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama mobilizirao je dobrovoljce civilne zaštite, dobrovoljne vatrogasce i službenike gradskih ureda Grada Zagreba za čišćenje snijega. Podignuta su i Zapovjedništva civilne zaštite Gradskih četvrti. Ukupno oko 1000 dobrovoljaca pripadnika Specijalističkih postrojbi civilne zaštite Grada Zagreba, Zapovjedništava civilne zaštite Gradskih četvrti i gradskih službenika.

Iz Ureda su zamolili i dragovoljce Domovinskog rata da se ujutro dobrovoljno jave u najbližu gradsku četvrt, da preuzmu opremu i još jednom pokažu svoju spremnost da pomognu sugrađanima čisteći snijeg.

Koliko je snijeg ozbiljno i jako padao najbolje svjedoči i podatak da ni 210 vozila zimske službe nije moglo očistiti prometnice, pa se u jednom trenutku čak i razmišljalo na proglašenje elementarne nepogode zbog obilnog snijega. Ipak, kako su oborine prestale, cestari su se maksimalno trudili kako bi što prije očistili prometnice i osigurali nesmetano odvijanje prometa.

RIMETEO

Sličan sadržaj