IZNADPROSJEČNO TOPLO!


Posljednjih dana, posebice od prošloga vikenda, temperatura zraka, i najniža dnevna i najviša, u većini Hrvatske znatno odstupa od prosječnih vrijednosti druge polovine listopada. Štoviše, današnje jutro, primjerice u Zagrebu, uz najnižih 14,7 °C, nije samo najtoplije ovoga mjeseca, nego i najtoplije na dan 23. listopada od 1949. godine, od kada postoje službena meteorološka mjerenja na postaji u Maksimiru, prema standardima Svjetske meteorološke organizacije. Takav se svojevrsni rekord dogodio i prekjučer, 21. listopada, kada je najniža temperatura zraka bila 14,2 °C. Inače, višegodišnji prosjek za ovo doba listopada u Maksimiru je oko 5 °C!

Naravno, relativno toplo bilo je diljem Hrvatske. Najniža od najnižih vrijednosti temperature zraka prošle noći i jutra na meteorološkim postajama DHMZ-a bila je u Otočcu 6 °C i Gospiću 7 °C, a najviša najniža bila je u Senju i na Palagruži – 18 °C.

I danas će, kao i jučer, i danju biti iznimno toplo za ovo doba godine, u većini Hrvatske gotovo sigurno i toplije nego jučer, kada je najviših 26 °C izmjereno u Đakovu, Goricama pokraj Nove Gradiške, Gradištu, Lipiku, Metkoviću, Sisku, Slavonskome Brodu, Vinkovcima i Vukovaru.

Temperatura 23,8 °C izmjerena na postaji Zagreb Maksimir svrstali su jučerašnji dan kao najtopliji 22. listopada od kada postoje mjerenja.

No, današnji rekord neće biti nadmašen. 28,3 °C izmjerena 23. listopada 1971. ostat će najviša temperatura u Maksimiru, ne samo za današnji dan, nego za cijeli listopad, kao i primjerice 27,9 °C na postaji Split Marjan, ali izmjerenih početkom listopada, 2. 10. 2011. godine.

I u nastavku mjeseca bit će relativno toplo, vjerojatno svakodnevno u većini Hrvatske iznad 20 °C, a i noću i ujutro bit će znatno toplije nego je uobičajeno, osobito u kopnenom području.

Tekst i foto: Zoran Vakula/HRT

Sličan sadržaj