Iznimno visoke temperature zraka u Europi / Rekordan udar vjetra na Kredarici

Dijelove Europa je zahvatio val toplog zraka koji je ponegdje donio i nove temperaturne rekorde za siječanj. Na Alpama na visini od 1000 metara temperatura se popela i do 20°C, a na 1500 metara i do 15°C.

Na sjeverozapadu Italije, u pokrajini Pijemont izmjerena je temperatura zraka od 26.6°C. Ova temperatura je izmjerena u mjestu Busca te Cumiana, a u mjestu Viola na 1050 metara nadmorske visina temperatura se popela na 26°C.

U Salzburgu je izmjerena maksimalna temperatura od 20.8°C, što predstavlja novi temperaturni rekord za siječanj, a za čak 4.5°C je veći od prijašnjeg rekorda. Dnevna temperaturu zraka u Salzburgu jučer je iznosila 15°C, dok je prosjek -1°C. Novi rekord dodan je i u Beču. Novih 17.4°C oborio je prijašnjih 16.7°C.

I Njemački Frankfurt je oborio temperaturni rekord. Novi iznosi 15.9°C, a stari je iznosio 15.3°C.

I u drugim državama Europe zabilježeno je toplo vrijeme. Švicarska je mjerila 22.5°C u jugoistoku države. Toplo vrijeme je i u Španjolskoj te Francuskoj.

Dok su u ovom dijelu Europe temperaturno nezapamćeno visoke u Rusiji su izmjerene nove temperature od -39°C, a na sjeveru Finske i Norveške i do -35°C.

Maksimalne temperature zraka jučer

Fronta je ipak dobro ohladio dio Europe

Zanimljivi podatci dolaze i iz Slovenije, doduše nisu temperaturni već podatci o vjetru. Državna meteorološka služba Agencije Republike Slovenije za okoliš objavila je podatak s postaje Kredarica, koja se nalazi na visini od 2514 metara. U subotu 10.siječnja 2015. godine izmjeren je udar sjeverozapadnog vjetra od 221 km/h, što je novi rekord.

Sličan sadržaj