Jake grmljavinske oluje i mogućnost poplava od Francuske do Italije

11147061_10205175331197505_7737629737033886774_n

Jaki olujni sustav koji je Velikoj Britaniji donosio nestabilno vrijeme i pljuskove tijekom četvrtka, tijekom petka je utjecao na vrijeme na jugozapadu Francuske i sjeveru Italije, donoseći grmljavinske oluje i mjestimičnu tuču području.

Još tijekom četvrtka kiša je uglavnom bila slaba, uz povremene manje poteškoće u odvijanju prometa. Puno veći problemi nastali su tijekom petka kada su oluje ojačale. U Alpama je tako lokalno palo i preko 100 mm kiše, čime se stvorila opasnost za poplave.
Uz obilniju kišu, obalna područja sjevernog Sredozemlja dobivala su i jače pljuskove praćene grmljavinom, a došlo je i do formiranja nekoliko pijavica u Ligurskom moru. Na sjeveru Italije sve je prošlo bez pojave tornada, za što se također ostavljala mogućnost.

I dok se Sredozemlje “bori” sa svojim olujama, nešto dalje i istočnije u Kazakstanu, još jedan olujni sustav donosi obilne oborine. U gradu Atyrau pala je tromjesečna količina kiše u jednom danu, a mnoga mjesta s ovom su ciklonom dobila i godišnju količinu oborina.

Za kraj ovog pregleda, vraćamo se na Sredoemlje. Lokalni pljuskovi s grmljavinom mogući su u Italiji i tijekom subote, ali će mogućnost olujnih nevremena biti osjetno manje. U nedjelju stiže stabilizacija vremena.

Nakon što je u srijedu izmjeeno 37°C u Madridu, što je novi svibanjski rekord, petak je donio osjetnije osvježenje i temperature oko 25°C.

Naslovna: Limone Sul Garda; foto: Luca Milevoj

Sličan sadržaj