Tajfun Doplhin pogodio Guam

wp201507_5day

Tajfun Doplphin prešao je preko otoka Guam i Rota u zapadnom Pacifiku, tijekom petka, a stalna brzina vjetra iznosila je 177 km/h, što je ekvivalent za tajfun 2. kategorije. “Oko” tajfuna prešlo je preko kanala između spomenutih otoka u jutarnjim satima petka.

Guam je dobio utjecaj slabije južne strane tajfuna, a Rota nešto jače sjeverne strane. Lokalno je kroz 12h palo i do 250 mm kiše. Najmonogoljudniji otok u “lancu” Sjevernomarijanskih otoka, Guam, ostao je pošteđen glavnog utjecaja tajfuna, tako da za sada nema ni prijava o materijalnoj šteti.

Posljednji tajfun koji je pogodio Guam bio je Pongsona, supertajfun 4. kategorije iz 2002. godine, a posljednja tropska oluja na Guamu bila je Saomai iz 2006. godine.
Zanimljiv je i podatak da se od 1945. godine (početak mjerenja) nije dogodilo da se tajfun na Guamu pojavi u periodu od veljače do lipnja. No, sada se i to promijenilo.

Trenutno se Doplhin kreće zapadnim Pacifikom u smjeru sjeveroistoka, a prolaskom Sjevernomarijanskih otoka, dodatno je ojačao na 3. kategoriju, stalne brzine vjetra od 205 km/h.
Prema prognozama uslijedit će i dodatno jačanje čak i na najviši 5. stupanj snage, dok bi u utorak sustav trebao doći do japanskog otoka Iwo Jima, donoseći vrlo opasne vremenske prilike.
Glavno japansko kopno ne bi trebalo doći u opasnost s ovim tajfunom, jer postoji mogućnost da sustav uz slabljenje sredinom idućeg tjedna prođe istočno od Japana. Ipak, posredan utjecaj ne smije se u potpunosti isključiti.

Sličan sadržaj