Japan: Kammuri se očekuje početkom idućeg tjedna / Tropska oluja Rachel jača na obali Meksika

avn_lalo-animated
Nakon Fung-wonga, nova tropska prijetnja se očekuje početkom idućeg tjedna u Japanu.

Široko područje niskog tlaka zraka koje dovodi do pljuskova i oluja u blizini Marijanskih otoka, ojačalo je u tropsku oluju pod imenom Kammuri.

Kako ciklona bude jačala u idućih nekoliko dana, tako će se kretati prema sjeverozapadu i donijeti najgore uvjete sjeveru Guama. Uz kišu, bit će i pojačanog vjetra.

Kammuri će nastaviti svoj put prema sjeverozapadu tijekom vikenda, kretat će se na otvorenom moru između Marijanskih otoka i Japana, na površini koja će mu biti pogodna da ojača u tajfun.

Ključ za kretanje ovog sustava, nalazi se negdje drugdje, 1600 km zapadno od Japana, u Sibiru. Ta će se fronta brzo kretati u smjeru istoka i u konačnici susresti s Kammurijem. Upravo će o toj interakciji ovisiti, koliko će blizu Kammuri prići Japanu, jer ako ga fronta bude držala na dovoljnoj udaljenosti, moguće je da prođe istočnije od Japana.

Ostane li trenutna situacija, oluja će samo okrznuti istočne dijelove Japana.

Ako ostane na predviđenom tragu, vanjski rubovi Kammurija bi mogli zahvatiti istočni Honshu s pljuskovima i pojačanim vjetrom. Ipak, najgori uvjeti će ostati na moru.

Promjena putanje ovog tropskog sustava, čiji se najveći utjecaj očekuje od ponedjeljka, je još uvijek moguća.

I dok Japan dočekuje Kammuri, tropska oluja Rachel je u srijedu navečer postala već 17. imenovana oluja u 2014. godini na istočnom Pacifiku u ovoj sezoni uragana. Ona je u jačanju na pacifičkoj obali Meksika.

Visinski vjetrovi, trenutno pogoduju daljnjem Rachelinom razvoju pa će ona biti jako blizu kategorije uragana ovog vikenda. Zatim, sustav će otići prema području hladnije morske površine i stabilnijeg zraka te će samim time oslabiti, a zatim se i raspasti.

Ako je gledati po broju dosadašnjih oluja, ova je sezona 3. “najprometnija” na istočnom Pacifiku od kako se vodi takva evidencija.

Na slici možete vidjeti položaj tropske oluje Rachel u odnosu na kopno
map specnewsdct 91 ltst 4namus enus 650x366

Naslovna animacija: jačanje Kammurija preko zapadnog Tihog oceana (NOAA / Satelit)

Sličan sadržaj