SAD: Sjeveroistoku oluja, Floridi nastavak poplava, na zapadu pacifički sustav

SAD ovih dana ima cijelu paletu vremenskih prilika ili neprilika, kako vam više paše. Na sjeveroistoku očekuju zahlađenje sa sjeveroistoka, tzv. “noreaster”. Na Floridi se nastavljaju poplave koje traju još od rujna, a na zapad stiže toliko potrebna kiša, posebno velikm šumskim požarima pogođenim područjima.

Na sjeveroistok SAD-a stigao je sustav koji većem području može donijeti obilniju kišu i olujne udare vjetra. Oluja će zahvatiti područje od Virginije do Nove Engleske i to je prvi “noresater” nakon ljeta.
Najviše kiše može dobiti područje od New Yorka do Nove Engleske.
Ovime bi se donekle ublažio suhi rujan koji vlada na sjeveroistoku SAD-a.

Idemo dalje, Florida muku muči s poplavama koje traju još od rujna. Samo tijekom 23 i 24. rujna Daytona Beach dobio je preko 200 mm kiše. Koliko je kišan rujan bio, govori i podatak da je od 1. rujna zabilježeno samo 3 dana bez kiše.
Obično je krivac za veću kišu na Floridi tropska aktivnost, ali iste nije bilo u rujnu. Krivac su fronte sa sjevera koje su dolazile neobično južno, a njihov sudar sa suptropskim zrakom dovodio je do obilnih oborina.
Nije moguće znati hoće li Florida do kraja sezone uragana dobiti koji tropski sustav s direktnim udarom na kopno, ali je sigurno da se kišno razdoblje nastavlja i početkom listopada, što znači i nastavak poplava.

Zato na zapadu zemlje jedva su čekali da nešto stigne s Pacifika. Požari su pustošili sjevernom Kalifornijom i ova će kiša jako dobro doći da se malo ublaži situacija. No, problem će predstavljati vjetar koji će stići prije fronte, što znači da bi vatrogasci mogli imati dosta problema s kontrolom aktivnih požarišta.
Ako izdrže borbu s vjetrom, posao će im olakšati nadolazeća kiša, koje lokalno na sjeveru Kalifornije može pasti i 50-ak mm.
Sad je i obilna kiša problem, jer tamo gdje su opustošili požari, ništa ne drži zemlju pa su mogući odroni i klizišta.
S frontom će i zahladiti pa je čak moguć i snijeg u Sierra Nevadi.

Grafika: Accuweather

Sličan sadržaj