Japan pogodila dva potresa u dva dana, a to nije slučajno

japan_vatreniprsten
Potres magnitude 7.3 stupnjeva po Richteru jučer je pogodilo jug Japana, a tek dan ranije potres od 6.2 stupnja zatresao je tu državu. U međuvremenu, meteorološka služba izdala je upozorenje za tsunami. Nekoliko desetaka ljudi poginulo je.

Mnogi se još uvijek sjećaju potresa od 9 stupnjeva koji je 2011. zatresao Tohoku u Japanu. Jasno je da je ovo područje seizmički vrlo aktivno, no malo tko zna i zašto je tako.

Japan je smješten duž takozvanog pacifičkog vatrenog prstena, a to je područje najaktivniji potresni pojas na svijetu. On je zapravo u obliku konjske potkove koja slijedi rub Pacifičkog oceana, a upravo tu se događaju mnogi potresi i vulkanske erupcije.

Unutar vatrenog prstena nekoliko je tektonskih ploča, uključujući i onu ispod Pacifika te filipinsku morsku ploču, koje se miču i sudaraju. Zemljina površina je razbijena u otprilike tucet glavnih ploča, oceanskih i kontinentalnih koje se pomiču, godišnje po nekoliko centimetara.

Na njihovim se rubovima događaju stvari poput potresa i erupcija. Jučerašnji je potres izazvala filipinska morska ploča, tonući ispod euroazijske ploče, tvrdi geofizičar Paul Caruso.

Iako su potresi u Japanu česta pojava, ovaj magnitude 7.3 stupnjeva jedan je od najjačih koji su zabilježeni u južnom Japanu. Jači od toga bio je samo onaj 1939. godine.

Nakon jučerašnjeg potresa izdano je upozorenje za tsunami, iako Caruso tvrdi – trenutno ne postoji opasnost.

“ostoje tri ključne stvari koje stvaraju opasnu potres-tsunami kombinaciju.
Prvo, magnituda potresa mora biti najmanje 7, drugo epicentar mora biti ispod oceana i treće je da potres mora biti površinski”, objasnio je Caruso.

Potresi na Fidžiju događaju se stalno, no oni su uglavnom 640 kilometara duboko, zbog čega ne generiraju tsunami. Jučerašnji je potres bio plitak, oko 10 kilometara ispod zemlje ali je epicentar bio na zemlji pa se ne očekuje tsunami, tvrdi Caruso.

Zasad nema dojava o velikoj šteti, no područje je pod stalnim promatranjem zbog potencijalno opasnih manjih potresa koji slijede u serijama nakon velikog podrhtavanja. Građevine su definitivno slabije, pa serije manjih potresa mogu izazvati veliko uništenje. Stanovnici tog područja mogu očekivati još potresa, no teško je predvidjeti kada.

Izvor: index.hr, M.Č.
Foto: HINA

Sličan sadržaj