Japan: 41 žrtva potresa, tlo i dalje podrhtava

CgJYaqfWsAEu8K8

Spasilačke ekipe spašavaju zatrpane nakon snažnog potresa jakosti 7,3 stupnja koji je pogodio jugozapad Japana noću na subotu. To je zadnji u nizu potresa od četvrtka u kojima je poginula najmanje 41 osoba i ozlijeđeno njih oko tisuću, od kojih 184 teško.

Područje Kumamoto na otoku Kyushu u zadnjih 48 sati pogodio je niz silovitih potresa koji su izazvali razaranja, požare, klizišta. U prvom u četvrtak, jakosti 6,4 stupnja, poginulo je devetero ljudi. Slijedili su drugi i prema dosad raspoloživim podacima najmanje je 41 osoba poginula, a spasilačke ekipe strahuju da bi novi udari mogli povećati broj žrtava.

Na televizijskim snimkama vide se požari, srušeni mostovi i ogromne rupe u zemlji. Stanovnici koji žive u blizini brane morali su napustiti svoje domove zbog bojazni da se brana može srušiti. Potres jakosti 7,3 izazvao je i manju erupciju vulkana Aso.

Epicentar potresa bio je blizu grada Kumamoto, a zatresao je tlo u subotu u 1.25 nakon ponoći na dubini od samo 10 kilometara. Potres je izazvao i upozorenje na tsunami koje je kasnije ukinuto, a nije bilo izvješća o neredovitim pojavama u tri nuklearne centrale u regiji. Evakuirano je preko 90.000 stanovnika, među njima 300 onih koji žive blizu brane.

Japanska meteorološka agencija proglasila je za vulkan Aso koji je u prošlosti već bio aktivan drugi stupanj opasnosti od erupcije na skali od pet.

Mediji javljaju da je nakon potresa 760 ljudi zatražilo pomoć u bolnicama. Stižu izvješća o ljudima zarobljenima u ruševinama zgrada, požarima, nestanku električne energije, rušenju mostova i rupama u zemlji.

Podrhtavanje tla moglo bi potrajati tjedan dana, upozorili su seizmolozi.

Više na HRT.HR

Sličan sadržaj