Jesenski ponedjeljak: Kiša i oblaci obilježili dan / Dolazi zimski četvrtak: Snijeg, bura, hladnoća

radar

Klimatološko proljeće započelo je u skladu sa svojim nazivom. Temperatura je tijekom nedjelje na području PGŽ išla i do 15°C (Rab). No to je samo jedna strana “medalje”. S druge strane tu je uvijek Gorski kotar za ravnotežu. Na službenoj postaji u Pargu kod Čabra izmjerena je maksimalna temperatura od samo 2°C.

Ipak, nedjelja je bila prava suprotnost ponedjeljku, koji nas je vratio u jesen. Cjelodnevni oblaci na cijelom području, povremena kiša i magla prava su dekoracija kasne jeseni. Za to je zaslužan jedan slabiji prodor sa sjeverozapada Europe.
Zapuhao je umjeren do jak vjetar južnih smjerova, posebno na otocima i u Gorskom kotaru pa su i temperature porasle. U Delnicama je u 14h izmjereno 5°C, Delnicama 6°C, Rijeci i Krku 10°C, Cresu i Rabu 11°C, Bakru i Crikvenici 12°C, a u Malom Lošinju 13°C.
Od ponoći do 14h, najviše kiše palo je na riječkom području. Čavle mjere 33 mm, Rijeka (Pehlin) 28 mm, Cernik 25 mm, Hreljin 24 mm, Kukuljanovo 22 mm itd.

Kiše će povremeno biti i idućih sati, ali bi u večernjim satima trebala prestati i djelomično se razvedriti.

Marinići, foto: Igor Božić

Škurinje, foto: Uni

Nakon reda proljeća i jeseni, red je i za malo zime. Tako ćemo u samo nekoliko dana iskusiti 3 godišnja doba. Ne kaže se uzalud “ožujak luđak”. No, ipak za sada nije toliko “lud” da nam donese i ljeto.

Utorak će samo prolazno donijeti predah od oborina, jer se očekuje djelomično sunčano vrijeme, s time da će u drugom dijelu dana oblaka ponovno biti sve više, a do večeri bi se trebalo i potpuno naoblačiti.
Još u utorak u prvom dijelu dana na sjeveru Gorskog kotara može biti slabih oborina u vidu kiše ili susnježice, ali bi i tamo do poslijepodnevnih sati trebalo se pojaviti sunce.
Naoblačenje u Gorski kotar stići će kasno neavečer te u noći na srijedu.

Novi oblaci koji će stići dio su snažne fronte koja će do srijede poslijepodne doći nad naše područje, a donijet će zahlađenje i oborine uz stvaranje novog ciklonalnog centra u Sredozemlju.
Na Kvarneru će srijeda proći u znaku oblačnog vremena, uz jačanje oborina poslijepodne. Bit će to kiša, s iznimkom najviših istočnih predjela oko Rijeke gdje bi snijeg mogao s padom temperature početi već u kasno poslijepodne.
Prema večeri će se snježna granica spuštati prema 500 ili 400 metara, a na oko 300 metara može biti i susnježice.
Niže od toga uglavnom kiša koja mjestimice može biti i obilnija.
Zapuhat će bura uz jačanje kasno navečer. Očekuju se olujni udari u Rijeci, a orkanski duž istočnog priobalja.

U Gorskom kotaru u početu kiša ili susnježica, a zatim već u poslijepodnevnim satima snijeg kojeg do četvrtka poslijepodne mjestimice može pasti i preko 30 cm.
Tome treba pridodati i vjetar koji će poznatim lokacijama imati olujne pa možda čak i orkanske udare, što pak otvara mogućnost za vijavice i snježne zapuhe.
Treba isto tako reći da će više snijega pasti u Lici, nego u Gorskom kotaru zbog položaja ciklone.

Četvrtak će biti oblačan sa sunčanim razdobljima, uz povremene oborina na Kvarneru. U noći i prema jutru na predjelima višima od 400 metara past će malo snijega, uz mogućnost formiranja tankog snježnog pokrivača, a najviše će ga biti na području Zlobina, možda i preko 20 cm, uz snježne zapuhe do pola metra.
Bura će imati olujne i orkanske udare pa su prekidi u prometu gotovo sigurni, jer se radi o najjačem vjetru ove godine.
U gorju će se zadržati oblačno vrijeme s povremenim snijegom, a može ga pasti 10-ak novih centimetara. Vjetar će malo oslabiti, ali i dalje će biti olujnih udara uz mogućnost stvaranja zapuha i vijavica, ali naglašavamo ne kao u Lici, gdje će pasti mjestimice i metar snijega!

Od petka do kraja tjedna smirivanje vremena i slabljenje vjetra, ali će se zadržati hladno vrijeme. Sunčana razdoblja na Kvarneru, a u Gorskom kotaru još je moguće i malo snijega.

Sličan sadržaj