Jesenski tip vremena do daljnjeg, za vikend djelomično stabilnije

Izvor naslovne ilustracije : ČHMU

Posljednjih dana svjedoci smo brzog prelaska iz ljeta u pravu jesen što možda i nije uobičajna praksa zadnjih nekoliko godina kada su ovakvi prodori jeseni na kraju rujna bili kratkotrajni. Ni narednih se dana stoga ne očekuje drastično zatopljenje i vraćanje babljeg ljeta, već nastavak kiše koja je započela od nedjelje uz prosječne ili malo ispod prosjeka temperature.

Sinoptička situacija

Položaj sinoptičkih sustava narednih dana bit će dosta dinamičan. Ovoga puta imamo tri različita sustava koji će utjecati na vrijeme kod nas u ovome tjednu. Trenutno se nalazimo u krajnjem južnom sektoru ciklone koja se nalazi kod Norveške (C1), a koja je između ostalog i glavni uzročnik nestabilnog vremena pod kojim se nalazimo. Lijevo od ciklone malo iznad Azora nalazi se anticiklona (A1) koja ima ulogu „zatvaranja Atlantika”, odnosno nedopuštanje ciklonama nesmetan prolaz od Kanade do Europe što upravo dovodi do mogućnosti da se ciklone koje se nađu na sjeveru Europe, spuste u južnije krajeve i donesu nestabilnosti.

Još jedna važna anticiklona nalazi se na sjeveru Rusije (A2) te bi se narednih dana trebala spuštati južnije do Kazahstana pri čemu bi svojom jačinom (1045 hPa) utjecala na blokiranje nesmetanog puta ciklonama prema istoku što će dovoditi do zastajanja ciklona u središnjoj Europi, a što izravno utječe na vrijeme kod nas.

Prikaz sinoptičke situacija opisane u dva odlomka iznad. Vidljiva je ciklona (C1) na jugu Skandinavije te Azorska anticiklona (A1) i Ruska (A2). Izvor : Neverin

Ciklona koja se trenutno nalazi na jugu Norveške (C1), po svojoj lijevoj (stražnjoj) strani spušta nešto hladniji i vlažniji zrak sa sjeverozapada prema našem području pri čemu taj zrak nailazi na obronke Alpa gdje se razilazi (prelijeva) na zapadnu i istočnu stranu. Pritom će, zbog zastajanja ciklone (C1) kada bude kod Danske, taj hladan zrak također zastati sa sjeverne strane Alpa što će onemogućiti potpuno formiranje ciklone kod Genove i time će naše područje prepustiti jakom jugozapadnom visinskom strujanju koje će ovih dana biti „podloga” za stvaranje i razvoj oblaka, kiše i oluja.

Konstantan dotok vlage i toplog zraka nastavit će se tijekom cijeloga tjedna, no obilne kiše okončat će nakon ciklone koja će se stvoriti kod Genove tijekom četvrtka (C2) kada se hladan zrak bude nakratko prelio preko zapadnih obronka Alpa do Mediterana. Tada će uslijediti nova porcija obilne kiše, no ciklona se ne bi trebala pomicati dalje prema istoku (našem području) već bi nakon jednog dana jačanja trebala tijekom petka početi slabit zbog nailaska jake ciklone sa sjevera Atlantika (C3) koja bi svojom jačinom trebala oslabiti i raspršiti ciklonu kod Genove (C2) pošto ona (C2) ne bi imala kamo, zbog anticiklone na istoku (A2) koju smo spomenuli u trećem odlomku teksta.

Prikaz situacije u petak kada će doći do slabljenja ciklone (C2) prilikom nailaženja ciklone (C3). Zatim će nas greben (A1) rubno zahvatiti. Izvor : Neverin

Nakon što se ciklona rasprši (nestane) sa zapada ćemo ući pod utjecaj grebena Azorske anticiklone (A1), no zbog zadržavanja jugozapadnog visinskog strujanja, temperaturno neće doći do znatnije promjene, a i dalje će postojati određena količina vlage u zraku koja može uzrokovati prolaznu naoblaku ili lokalnu kišu u danima nakon.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Utorak na Kvarneru uz umjerenu naoblaku, na otocima uz više sunca, a u zaleđu Rijeke i uz obalu izgledna je povremena kiša, lokalno i s pljuskovima. U Gorskom kotaru uglavnom oblačno uz povremenu kišu, lokalno i pljuskove. Navečer uz prolazak fronte nalet kiše na čitavom području, a zatim razvedravanje. Lokalno bi moglo pasti u zaleđu Rijeke i gorju preko 30 mm, a na ostatku Kvarnera 1 – 10 mm. Do sredine dana na Kvarneru umjereno jugo, a u Gorskom kotaru umjeren do jak jugozapadnjak, a zatim slabljenje do navečer kada bi na sjeveru Kvarnera nakratko zapuhala i umjerena bura. Jutarnja temperatura na Kvarneru 14 – 19°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C. Tijekom dana na Kvarneru 17 – 22°C, a u Gorskom kotaru 11 – 16°C. Nakon prolaska fronte nakratko će zahladnjeti za 4 – 5°C.

Prikaz količine oborine tijekom utorka. Vidljivo je najmanje kiše na jugu i zapadu Kvarnera, a najviše na sjeveru i istoku, kao i gorju. Izvor : Meteoadriatic

Srijeda do popodne pretežno vedra uz prolaznu umjerenu naoblaku, a zatim slijedi naoblačenje sa zapada uz novu kišu koja bi trebala započeti navečer na čitavom području. Izgledni su i pljuskovi s grmljavinom osobito u zaleđu Rijeke pa do kraja dana lokalno može pasti i 50 mm kiše (na ostatku područja 1 – 20 mm). Ponovno će zapuhati jugozapadnjak koji će sredinom dana dodatno ojačati na umjeren i jak s lokalnim olujnim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C. Tijekom dana na Kvarneru 17 – 22°C, a u Gorskom kotaru 12 – 17°C.

Prikaz brzine i smjera vjetra u srijedu popodne nakon jačanja. Izvor : Istramet.

Četvrtak kišovit, osobito u zaleđu Rijeke (istočnom) i Gorskome kotaru gdje su izgledne obilne količine kiše dok na otocima sredinom dana tek povremena, a ponegdje će i izostati. Lokalno će na spomenutim najkišovitijim lokacijama do kraja dana pasti i do 100 mm dok najmanje na jugu Kvarnera 1 – 15 mm. Puhat će umjereno, lokalno i jako jugo, u gorju jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 15 – 20°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C. Tijekom dana na Kvarneru 17 – 22°C, a u Gorskom kotaru 12 – 17°C.

Petak i veći dio subote također kišoviti, a zatim u nedjelju malo stabilnije.

Sličan sadržaj