U Rijeci u četvrtak u 8 sati izmjereno 288 mm kiše, što je Rijeku stavilo na vrh najkišovitijih svjetskih postaja. Oboren i rekord za rujan

Ekstremno nevrijeme pogodilo je Rijeku u srijedu iza 18 sati te uzrokovalo bujične poplave pri čemu je nažalost i jedna osoba izgubila život. U samo nekoliko sati padanja jakih pljuskova s grmljavinom, palo je i preko 130 litara kiše po četvornom metru, a u konačnici u 8 ujutro, u četvrtak, Rijeka je uvjerljivo zasjela na listu najkišovitijih, ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu. Zabilježena je 24 satna količina oborine od 288 mm.

Oborine su se obnavljale u Riječkom zaljevu s olujnom naoblakom pri čemu je bilo i konstantne grmljavine.

Munje nad Rijekom, snimljene s Krka. DF Photo

S tim podatkom Rijeka je došla i do rekorda za rujan. Prema podatku Ogimet stranice, koja podatke prikuplja na temelju DHMZ podataka, s današnjim jutrom, količina kiše u Rijeci do sada u rujnu je 509, 5 mm, što je trećina godišnjeg oborinskog prosjeka. Isto tako, u prvih 8 mjeseci ove godine palo je 424, 4 mm kiše, a samo u rujnu više nego sve protekle mjesece zajedno.

Obilne kiše tijekom srijede bilo je i u Gorskom kotaru, ali osjetno manje nego u Rijeci. U Crnom Lugu izmjeren je 161 mm, Delnicama 64 mm, a u Pargu 61 mm.

Koliko je riječka oborina bila upravo “riječka” svjedoči i podatak o kiši s obližnjih postaja, koje su dobile osjetno manje kiše, a neke čak ništa. Rijeka je dobila 288 mm kiše, Kukuljanovo 106 mm, Bakar 16 mm, a riječki aerodrom niti puni milimetar oborine, Tolika razlika na izuzetno malom području.

Obilne oborine podigle su vodostaje. Rječina u Martinovu Selu je u opadanju, iako su noćas na snazi bile proglašene i redovne mjere obrane od poplave. Izlila se Kupa u Gorskom kotaru zbog čega je na više županijskih i lokalnih cesta prekinut promet.

Situacije iz minute u minutu prati Novi list, a našoj Facebook stranici možete vidjeti kako smo mi popratili ovaj za Rijeku izuzetno ekstreman događaj.

Obilne oborine u najavi su sve do subote, ali ekstrema ne bi trebalo biti.

Sličan sadržaj