U Rijeci palo 360 mm kiše u 48 sati, postignut novi apsolutni rekord

Nakon što je do sada u rujnu u Rijeci palo oko 590 mm kiše, možemo reći da je sušno razdoblje završilo sa stilom, a apsolutni rekord podebljan za najmanje 70 litara kiše po četvornom metru. Samo u posljednjih 48 sati Rijeka je dobila čak 368 mm kiše.

Postignut je rekord za dnevnu količinu oborina (287,5 mm), postignut je novi rujanski rekord kao i novi apsolutni rekord, koji će još narasti s trenutnih 590 mm, jer nove oborine tek se očekuju u petak navečer i u noći na subotu.

Prema podatku DHMZ-a, o 24-satnoj količini kiše izmjerenoj u petak ujutro u 8 sati, Rijeka je ponovno na čelu najoborinskijih lokacija u Hrvatskoj s izmjerenih 82 mm. Odmah iza je tradicionalno najkišovitiji Crni Lug sa 79 mm. U Pargu je izmjereno 75 mm, a u Delnicama 63 mm.

S obzirom da se u petak navečer te u noći na subotu prikazuju nove, moguće i obilnije oborine, prilično je izvjesno da će apsolutni rekord još rasti, a u konačnici vjerojatno i prijeći 600 mm.

Koliko je to obilno, pokazat ćemo primjerom Londona koji u prosjeku godišnje skupi oko 500 mm kiše, ali i primjerom Rijeke koja u godini dobije u prosjeku oko 1500 mm kiše.

U noći na subotu kiša može ponovno biti obilnija. Izvor: windy

Sličan sadržaj