Još jedan dinamičan tjedan s frontom za vikend

Izvor naslovne ilustracije : Neverin
Prikaz trenutne sinoptičke situacije opisane u prvom odlomku.

Hladan zrak koji nam je stigao sa sjevera kontinenta donio je osjetno zahladnjenje kojeg smo ponajviše osjetili u jutarnjim satima, malo snijega je palo u gorju, a na Kvarneru je zapuhala treća marčana bura. Time je početak kalendarskog proljeća još jednom pokazao kako zna biti itekako prevrtljiv, posebice s hladnim prodorima pa će nas nakon postupne destabilizacije i kiše krajem tjedna ponovno zaplahnuti nova fronta i donijeti osjetno niže temperature.

Sinotpička situacija

Preko našeg se područja izdužio greben anticiklone čiji se centar trenutno nalazi kod Tunisa dok se greben izdužio skroz do područja Skandinavije. Zbog toga je hladan zrak i bio potaknut na spuštanje u južnije krajeve, a postepenim odmicanjem anticiklone (zajedno s grebenom) prema jugoistoku Mediterana naše će područje ući pod topli sektor anticiklone, odnosno pod utjecaj toplog i vlažnog strujanja s jugozapada.

Nakon gotovo mjesec dana negativnog sjeverno Atlantskog strujanja („NAO-”, strujanje zraka sa sjeveroistoka Atlantika na sjeverozapad) došlo je do promjene sinoptičke postavke sustava na tom području pa se ponovno aktiviralo jako zonalno strujanje („NAO+” , strujanje zraka sa sjeverozapada prema sjeveroistoku Atlantika) što Europi u pravilu donosi veće količine vlažnog i turbulentnog vremena, a nerijetko i uz stvaranje Genovske ciklone.

Tako će i ovoga puta prevladavati izmjena više ciklonalnih centra u ciklonalnom sustavu koji se smjestio preko cijelog područja sjevernog Atlantika, a neki od tih centara spuštat će se i nešto južnije te dogurati malo svježiji zrak. Zbog toga ćemo već od kraja srijedi biti pod utjecajem jugozapadnog visinskog strujanja koje će biti sve izdašnije i jače prema vikendu kada će doći do slabog uzdizanja grebena anticiklone kod Azora koja će zahvatiti područje hladnog zraka i spustiti ga prema području Alpa.

U subotu bi stoga došlo do potenciranja nove sekundarne ciklone, no nepovoljan položaj hladnog zraka u pozadini Alpa (sa sjeverne i zapadne strane) te zadržavanjem istog na tom području moglo bi rezultirati formiranjem tek slabe sekundarne ciklone, a daljnjim uzdizanjem grebena Azorske anticiklone prema Skandinaviji, doći će do jačeg spuštanja hladnog zraka sa sjeveroistoka Europe koji bi stigao i do našeg područja.

Prikaz sinoptičke situacije opisane u odlomku iznad. Vidljivo je spajanje Azorske anticiklone (na zapadu Europe) s anticiklnom kod Skandinavije što će potisnuti hladan zrak na spuštanje do naših krajeva te kasnije i zadržavanje. Izvor : Neverin

Stoga se za kraj vikenda može očekivati nova bura, osjetno hladniji zrak, a prije toga će past i još malo kiše te ćemo najviše vremena u ovome tjednu provoditi uz južinu i promjenjivo vrijeme.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Srijeda uglavnom pretežno vedra, no može biti i kraćih perioda umjerene naoblake. Puhat će slabo do umjereno jugo, u gorju umjeren, lokalno i jak jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 4 – 9°C, u zaleđu Rijeke do 0°C, a u Gorskom kotaru od -4 do 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C.

Četvrtak uz umjerenu do potpunu naoblaku u prvom dijelu dana, a popodne će doći do mjestimičnog kidanja naoblake pa može biti i dužih sunčanih razdoblja. U zaleđu Rijeke i gorju moguća je povremena rosulja. Na Kvarneru umjereno jugo, a u Gorskom kotaru umjeren do jak jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C. Tijekom dana na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

Petak oblačan na čitavom području. Još tijekom noći će padati slaba povremena kiša, a od sredine dana slijedi njeno jačanje i širenje na čitavo područje. Navečer se očekuje vrhunac oborina, a ukupno bi moglo pasti 5 – 25 mm dok u zaleđu Rijeke te gorju lokalno preko 50 mm. Na Kvarneru će puhati umjereno, na momente i jako jugo, a u gorju umjeren i jak jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C. Tijekom dana na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

Prikaz brzine udara juga u petak sredinom dana. Vidljivi su i olujni udari u gorju. Izvor : Istramet
Prikaz ukupne količine oborina tijekom petka. Vidljivo je da će najviše kiše pasti upravo na zapadu Hrvatske. Izvor : Neverin

U subotu promjenjivo uz česte izmjene sunca i oblaka te povremene oborine, a od nedjelje će zapuhati bura što će biti uvod u nekoliko stabilnijih, hladnijih i burovitih dana, no detaljno o tome pišemo u novoj tjednoj prognozi.

Sličan sadržaj