KOLUMNA: Do kad će nas bombardirati neutemeljenim i netočnim novinarskim senzacionalizmom?

Poznato je da naslov danas prodaje novine, tako da zaboravite u današnjim medijima na to da ćete biti objektivno informirani, a u zadnje vrijeme i točnost istih tim silnim senzacionalizmom dovedena je u pitanje.

Zakon o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti u dobroj je mjeri definirao i način kako pisati o vremenu pa je tako jasno naveo i da za netočno i neobjektivno informiranje od strane medija postoje i novčane kazne.

No, kao i sve u Hrvatskoj, zakon je na papiru. Jer da se stvarno provodi i senzacionalističko informiranje kažnjava, sigurno ne bi u medijima čitali da prema Europi putuje Genovska ciklona! U osnovnoj školi se uči gdje je Genovski zaljev, a ponovit ćemo smješten je u Ligurskom moru, koje je dio Sredozemnog, a Sredozemno more još se uvijek nalazi u Europi, nije se pomaknulo u SAD pa da nam iz SAD-a i Kanade dolaze Genovske ciklone, “koje liče na uragane”.

Koriste se pojmovi o kojima se ne zna dovoljno. Uragan uopće nije nalik “običnoj” cikloni, jer kao prvo nema istu jezgru. Uragan je tropski sustav, a ciklona vantropski sustav. Uragan je “hranjen” toplom površinom oceana i ima toplu jezgru, vantropska ciklona ima hladnu jezgru, itd. Ali ni to nije sve, upotrijebljen je i izraz ciklon, što u hrvatskoj meteorološkoj terminologiji opet upućuje na tropsko značenje, a ne vantropsko.

Uragan na satelitskoj snimci, Izvor: wikipedia

Ovako bi s hrvatskim nemeteorološkim medijima mogli unedogled, a kako svi jedni od drugih prepisuju na prostoru bivše Jugoslavije, tako se isti naslov pojavljuje u različitim varijantama.

Neki čak idu toliko daleko da stavljaju sliku ciklone s Atlantika s potpisom da je to Genovska ciklona. A upravo se na donjoj slici vidi razlika između ciklone i uragana na slici iznad, a kao što se vidi isto tako, spomenuta ciklona nije u Genovskom zaljevu da bi se tako zvala.

Vantropska ciklona na Atlantiku. Izvor: sat 24

Natječu se tko će imati veću kataklizmu u naslovu, umjesto da se potrude i stvarno čitatelje educiraju što mogu očekivati od nadolazećih promjena vremena, za koje i sami kažu da su uobičajeni za Europu.